Magyar gazdaság

Orbán Viktor a NATO-csúcsról: a többség nem vállalta a harmadik világháború kockázatát

Ez a háború el fog húzódni, arra kell készülni, hogy a háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a kihelyezett kormányülés helyszínéről bejelentkezve. A NATO vilniusi csúcsáról elmondta, hogy megérti az ukránokat, akik az életükért küzdenek, azonban nem szabad felvenni az ő álláspontjukat, mert az a harmadik világháború kitörését jelentené. Megismételte, hogy ha Amerika békét akarna, akkor holnap vége lenne a háborúnak, Ukrajna ugyanis rég elvesztette szuverenitását. Keményen bírálta az ellenzéki képviselőket, akik szerinte zsoldosok és akikre Brüsszel rá tudja kényszeríteni az akaratát.

Orbán Viktor miniszterelnök a kihelyezett kormányülés helyszínéről ad élő interjút a Kossuth Rádióban. 

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. március 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

07:58

Politikai korrupció az ellenzék finanszírozása

Aki eladja Magyarország szuverenitását, az politikai korrupciót, azaz bűncselekményt követ el, mondta a kormányfő az ellenzék külföldi finanszírozásáról, hozzátéve, hogy ez így is bűncselekmény, azonban szerinte egyértelműbb szabályokra van szükség a jövőben. 

07:55

"Zsoldosok ülnek velünk szemben"

Zsoldosok ülnek velünk szemben - mondta az ellenzéki képviselőkről a miniszterelnök, akiket Brüsszel bármikor fel tudja használni, hogy rákényszerítse Magyarországot a migránsgettókra. Jelezte, hogy pontosan azt mondják, amit a gazdáik mondanak, emiatt lebontanák a kerítést. A kormányfő ugyanakkor jelezte, hogy nőni fog azoknak az országoknak a száma, akik menetközben migráció ellenes pozíciót vesznek fel, kiemelve a közelgő szlovák választásokat. Hangsúlyozta, ezt a szövetséget építeni kell.

07:52

Magyarország az egyetlen sikeres európai migrációs modellt építette fel

Az elmúlt egy évben 330 ezer illegális migránst tartoztattak fel, ebből 270 ezret a magyar határnál a kormányfő szerint. Jelezte, hogy a migráció ügyében hazánknak a saját tapasztalataira kell hagyatkoznia, emlékeztetett, hogyan csaptak össze a migránsok a határőrökkel. "A brüsszeli szirénhangokat nem vesszük figyelembe", szerinte egyetlen megoldás, ha nem engedjük be őket az unió területére, csak az jöhet be, akinek a menekültügyi eljárását lefolytatták, amíg ez nem történik meg, addig nem jöhet. A magyar modellt kell követni a miniszterelnök szerint, Magyarország egy saját modellt épített fel, szerinte ők is meg tudták volna oldani ezt a kérdést, csak nem akarták, mert más elképzeléseik vannak. Hangsúlyozta, amíg Magyarországon nemzeti kormány van hatalmon, nem lesznek migráns gettók. Szerinte belül szilárdnak kell maradnunk, az ellenzéki követeléseknek ezért nem szabad engedni.

07:46

Már novemberben egy számjegyű lehet az infláció

Jó pályán van az infláció csökkenése a kormányfő szerint, nem a konkrét mérték a kérdés, hanem a csökkenő tendencia. Bár decemberre várták, hogy egy számjegyű lesz, ez egy-másfél hónappal hamarabb is megtörténet. Hangsúlyozta, ki kell tartania a kormánynak. A rezsicsökkentés kapcsán megjegyezte, hogy az nem egy energetikai kérdés, hanem magyar középosztály és a szegényebbek életszínvonalának a kérdése, ezért a rezsicsökkentés mellett mindenképpen ki kell tartani.

07:44

Ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne

Ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne- mondta a kormányfő, szerinte Ukrajna elveszítette szuverenitását, pénzt, fegyvert is tőlünk kapnak. Hogy miért nem akarnak békét az amerikaiak, arra nem kaptak választ a vilniusi csúcson.

07:43

A többség nem vállalta a harmadik világháború kockázatát a vilniusi csúcson

A miniszterelnök szerint az ukrán elnököt is meg kell érteni, az ukránok csak a saját szemüvegükön tudják a világot szemlélni, ezért "nekünk kell észnél lenni". Ha azt csinálnák, amit az ukránok kérnek, akkor benne lennénk a harmadik világháborúban. Ezt mindenképpen meg kellett akadályozni, ezért az el kellett érni, hogy az ukrán igényeket "takarítsuk le", aminek ugyan voltak hívei, végül a többség nem akarta vállalni a harmadik világháború kockázatát. 

A kormányfő szerint az ukránok követelőznek, zsarolnak, de meg lehet érteni őket. Nekünk viszont nem szabad elfogadnunk az ő nézőpontunkat, mert különben belecsúszunk a háborúba. Szerinte a békéhez ugyanakkor egyáltalán nem kerültünk közelebb, sőt eszkaláció van, a helyzet továbbra is rendkívül veszélyes. Hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni, hogy emberi életeket veszítünk el, "észnél kell lenni"-jegyezte meg, utalva a kárpátaljai magyarok helyzetére.

07:39

A rezsicsökkentést nem fogja eltörölni a kormány

Áttekintették azt is, hogy milyen eszközeik vannak a brüsszeli, migrációs tervek megállítására. A rezsicsökkentést pedig nem fogja a magyar kormány eltörölni - szögezte le, mint ahogy a bizottság kéri. "Ha engednénk Brüsszelnek, akkor migránsgettókat kellene építeni, de ezt nem hajtjuk végre", tette hozzá. Jelezte azt is, hogy pénteken megoldást kell találni arra, hogy az új hulladékgazdálkodás miatt ne kerüljenek versenyhátrányba a magyar borászok.

07:36

A háború el fog húzódni, nekünk kell letörni az inflációt

Szerda este kezdtük meg a kormányülést és péntek délben zárjuk – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint két nagy csoportja van az ügyeknek, vannak az aktuális, illetve a nagy ügyek. Tegnap is csak ilyen nagy ügyekkel foglalkoztak, amelyek a következő 10-20 évet érintik. Az első fontos megállapítás, amit tett a kormány a Nato csúcs után, hogy a háború el fog húzódni, és egészen más feladatai vannak a magyar kormánynak ilyen helyzetben, mintha nincs háború.  "A nyugatiak háborút akarnak, a béke hangján alig-alig beszélnek", mondta, hozzátéve, hogy az inflációt nekünk kell letörni. "Fülön, üstökön kell ragadni", fogalmazott. Úgy látják, hogy minden hónapban csökkenni fog az infláció mértéke.

 

Orbán Viktor kossuth rádió kormányülés
Kapcsolódó cikkek