Magyar gazdaság

Orbán Viktor: mi magyarok 1100 éve flow-ban vagyunk

A júniusi–júliusi adatok visszaigazolják majd, hogy megkezdődött az a folyamat, amelynek a végén egy számjegyű lehet az infláció Magyarországon – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, ugyanakkor nem hagyta szó nélkül a nagy kiskereskedelmi láncok „nyerészkedését”, szerinte árspekulánsként viselkednek. A kormányfő megismételte, hogy ennek a háborúnak nincs harctéri megoldása, az ukránok nem szuverének, az egész ügyet pedig első pillanattól kezdve félrekezelte Európa. Szólt a tusványosi beszédét ért reakciókról is, úgy látja, a kritikák ellenére nagy lehetőségek vannak a szlovák–magyar kapcsolatokban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában élőben ad interjút.

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. március 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

07:59

A migráció tönkretehet egy országot

Olaszország sokáig ellenezte a kötelező  kvótákat, de megváltoztatta az álláspontját, és elfogadta, majd erre kapott 19 milliárd eurót abból a helyreállítási alapból, amiből mi nem kaptunk semmit. Biztos véletlen volt – jegyezte meg, hozzátéve, hogy nem szereti az ilyen játszmákat. Szerinte a migráció tönkretehet egy országot,

kívánom, hogy ne legyen igazam, ez az ő döntésük, ő sorsuk, de mi magyarok a kockázatot is önmagában olyan magas fokozatúnak tekintjük, hogy nem akarunk egy ilyen kísérletben részt venni

– mondta az interjú végén Orbán Viktor.

07:56

Az egész ügyet az első pillanattól kezdve kezeltük félre

A Nyugatnak két lehetősége volt, vagy megpróbálja ezt a konfliktust lokalizálni, mint Angela Merkel, vagy pénzt és fegyvert küld. Ha ezt választja, az egész konfliktust világszintre emeli, ez bekövetkezett. Az egész háború ráül a világgazdaságra a miniszterelnök szerint. Magyarország 30 évig edzett az edzőteremben, hogy részt tudjon venni a világméretű kereskedelemben, „végre kigyúrtuk magunkat”, erre jön egy ilyen háború, és engedjük, hogy az felhőként rátelepedjen a gazdaságra. Az egész világgazdaságban megjelent az a gondolat, hogy nem jó, ha ilyen összeköttetésben vagyunk egymással, így jön egy elzárkózás, gettósodás.

Az egész ügyet az első pillanattól kezdve kezeltük félre

– mondta, hozzátéve, a háborútól vissza kell menni a tárgyalóasztalhoz.

 

 

07:52

A népet nem lehet leváltani

A teherbíró képesség határán vagyunk, az unió és a tagállamok külön-külön is. A kormányfő lehetetlennek tartja, hogy a miközben közvélemény egyre inkább megkérdőjelezi ennek a háborúnak az indokoltságát, a politikusok kitartanak a saját akaratuk mellett. 

A népet nem lehet leváltani, a kormányokat szokták leváltani

– mondta, szerinte ezek a politikusok sokáig nem mehetnek szembe a népakarattal. 

07:48

Ennek a háborúnak nincs harctéri megoldása

Ha háború van, van értelme békéről beszélni – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy százezrek halnak meg a háborúban, nagyon nehéz lesz emberek százezreinek teljes életet élniük. 

Ennek a háborúnak nincs harctéri megoldása

– hangsúlyozta, ehhez pedig azonnali tűzszünet kell. Megismételte, hogy Ukrajna szuverenitása gyakorlatilag megszűnt, viszont az igazság az, hogy a háború nagyon költséges, a modern világban még inkább igaz. Szerinte az ukránoknak elfogyott az erejük, csak a Nyugat tartja életben az ukrán államot. Két kérdés van: az egyik, hogy az Egyesült Államok elnöke hogy dönt, hogy akar nekifutni a választásoknak, a másik, hogy meddig bírja Európa. Ugyan az amerikaiak elő tudnak teremteni rengeteg pénzt a háborúra, ám az európaiak és az euró erre nem képes, a tagállamoknak kell pénzt összeszedniük. 

Úgy kérnek pluszbefizetést a tagállamoktól, hogy közben nem fizetik ki az uniós országokat, köztük Magyarországot. Tartoznak a határkerítésért, tartoznak a tanároknak és a helyreállítási alap forrásainak, amelyet azért hoztak létre, hogy a Covid után a gyors helyreállás megtörténjen. Jelezte, nem ok nélkül teszi fel a kérdést, hogy a nekünk járó pénzt valami másra, Ukrajnára már elköltötték-e.

07:42

Szimpla nyerészkedés, amit az élelmiszerláncok csinálnak

Két különböző meteorral találkoztunk az elmúlt években, a Covidnál sok ember meghalt, az egy nagyon fájdalmas időszak volt, ami a munkahelyek megszűnésével járt együtt. A háború, az más, mert egyelőre a munkahelyeket nem veszélyezteti. Ez máshol sincs másképp, Magyarországon is teljes foglalkoztatottság volt a háború előtt, ami nem billentett minket ki ebből. Viszont az infláció szorongatja a magyarokat.

Egyetlen dolgot tudunk tenni, a rezsicsökkentést fenntartjuk

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy családonként ez 181 ezer forint megtakarítás. Ezenkívül az is a kormány dolga, hogy letörje az inflációt.

A júniusi–júliusi adatok visszaigazolják majd, hogy megkezdődött az a folyamat, aminek a végén egy számjegyű lesz az infláció.

Viszont van egy probléma, vannak, akik kihasználják ezt a helyzetet, a nagy élelmiszerláncok árspekulánsként viselkednek, úgy emelik az árakat, hogy annak semmi oka nincs. Ez egy szimpla nyerészkedés – jegyezte meg, hozzátéve, hogy „kerítjük őket jobbról, balról”, viszont ők feljelentik a kormányt a bizottságnál.

 

 

07:37

Mi magyarok 1100 éve flow-ban vagyunk

A csehek is becsúsztak a támadó lábra – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök, így utalt a tusványosi beszédét ért kritikákra. A kormányfő hozzátette, hogy a reakciók általában izgalmasabbak, mint a mondandók, szerinte a magyar belpolitika is érdekes, a magyar baloldal provinciális, a régi mantrát mondja.

Annyi új dolog történik a világban, vonzó az egész, van spiritusz a folyamatokban

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy találkozott a román miniszterelnökkel, akivel jó viszonyt szeretne kialakítani. Jó élményei vannak róla, a szlovák már nehezebb eset, ott ugyanis választás lesz, érthető okokból idegesebben reagálnak. Van egy kérdés, amit a történészekre kellene hagyni. A szlovák megközelítés szerinte nagyon más, mint a magyar.

Mi magyarok 1100 éve flow-ban vagyunk.

Ugyanakkor nagy lehetőséget lát a szlovákokkal való együttműködésben, a szlovákok és a magyarok sok szép közös dolgot tudnának csinálni együtt. A csehek viszont egymással vitatkoznak a kormányfő szerint.

Jó reggelt , Magyarország Orbán Viktor kossuth rádió
Kapcsolódó cikkek