Hornung Ágnes azt írta, a jövő évi büdzsé is bizonyítja, családbarát kormányzás folyik, hiszen a családtámogatásokra fordítható keret három és félszer magasabb a 2010-esnél. Jövőre 1300 milliárd forintra emelik a pénzbeli ellátásokra – például az anyasági támogatásra, a gyedre, a csedre, a gyetre, a gyesre, a gyodra és a családi pótlékra – rendelkezésre álló összeget, ami több mint 10 százalékos növekedés az idei évhez képest. 

HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes: marad a 25 éven aluliak szja-mentessége. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A részletekről az államtitkár azt írta: jövőre a csedre fordítandó forrás 12 százalékkal, mintegy 18 milliárd forinttal lesz magasabb, a gyedre 14 százalékos növekedéssel, 49 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, az emelt összegű babaváró támogatásra pedig – amelyet a 30 év alatti nők mellett jövőre továbbra is igényelhetnek a 30 és 40 év közötti nők is, ha igazolják várandósságukat – 27 százalékkal, 49 milliárd forinttal magasabb összeget szánnak.     

A pénteken elfogadott költségvetés értelmében a fiatalok 2024-ben továbbra is élhetnek a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó alóli mentességével, az édesanyák gyermek születése vagy örökbefogadása esetén 30 éves korukig adómentesek maradnak, továbbá az első sikeres nyelvvizsgadíj, a KRESZ-tanfolyamdíj és -vizsgadíj megtérítését is biztosítja a kormány jövőre – közölte az államtitkár. A családi adókedvezményre, a négy- vagy többgyermekes édesanyák, a 25 év alatti fiatalok és a 30 éves korukig gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó alóli mentességére 2023-hoz képest 31 milliárd forinttal magasabb összeget, összesen 606 milliárd forintot fordítanak.  

Százmilliárdokat emészt fel a rezsicsökkentés, de a családtámogatások maradnak jövőre is

Közeleg a nyári szünet, de még számos fontos téma napirenden van. A kabinet legújabb döntéseit ismerteti Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A család és a magánélet közötti minőségi kapcsolat biztosítása érdekében 

a bölcsődei ellátás férőhelybővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik az ellátórendszer működtetését biztosító támogatások összege; a 2010-eshez képest már több mint hét és félszer nagyobb összeg áll majd rendelkezésre jövőre.

Az államtitkár kiemelte: a kormány az elmúlt 13 évben több mint harmincra növelte a családtámogatási elemek számát, és továbbra is határozottan kiáll azok megtartása és megújítása mellett annak érdekében, hogy a családoknak a leghatékonyabb segítséget nyújtsa.