Összesen 1100 lakásbiztosítási kárt jelentettek be a K&H-nál hétfő délutánig a múlt héten pusztító vihar miatt – közölte a pénzintézet, amely további ezer kárbejelentésre és 150-200 millió forintos kárkifizetésre számít. 


A katasztrófavédelem szakemberei a viharban kidőlt fákat vágták a Barna utcán.

Fotó: Molnár Péter MP
Fotó: Molnár Péter / Mediaworks

A károk felmérése megkezdődött, a pénzintézet szakértői szerint akár rekordnak számító, 150-200 millió forint összegű is lehet a kárkifizetés. 

A legtöbb káreseményt Budapestről – ezen belül a XVI. és XVII. kerületből –, valamint Pest vármegyéből jelentették be.

A K&H azt tanácsolja a károsultnak, hogy használják a nap 24 órájában és hétvégén is elérhető online felületet, ahol gyorsan és egyszerűen bejelenthető a kár, a folyamatban lévő kárrendezés könnyen nyomon követhető, és a hiányzó iratok pótlására is lehetőség van. 

A szakértők arra is felhívták a figyelmet a múlt héten hatalmas mennyiségű csapadékkal járó viharok apropóján, hogy még azoknak is érdemes megnézniük a meglévő lakásbiztosításukat, akiknél most nem merült fel káresemény. A lakásbiztosításoknál ugyanis előfordulhat, hogy az évekkel ezelőtt megkötött szerződés nem nyújt teljes körű fedezetet az esetleges károkra. 

Szintén fontos figyelmet fordítani a kiegészítő biztosításokra: egy családi ház esetében például előfordulhat, hogy a lakásbiztosítási szerződésben a meglévő melléképületre, garázsra vagy éppen a szabadban tárolt ingóságokra nem vonatkozik a biztosítás, márpedig ezekben is súlyos károkat tud okozni egy a mostanihoz hasonló viharos időszak.

Az Alfa Biztosítóhoz több mint 6900 kárbejelentés érkezett augusztus 8-ig a viharkárok miatt, a legtöbb kárigényt Budapestről és Pest vármegyéből jelezték.