Csaknem 112,2 milliárd forint kormányzati támogatás érkezik Debrecenbe, amelyből többek között jelentős mértékű úthálózat-fejlesztést, illetve azok előkészítését és tervezését, továbbá egyéb gazdasági beruházást végeznek el. Ebből mintegy 60 milliárd forintot fordítanak a következő három évben a Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ÉNYGÖ) infrastruktúrájának fejlesztésére – írta meg a Haon.

Debrecen, 2022. június 29.
Alig öt év alatt közel négyszeresére nőtt az ipari parkok összterülete Debrecenben. A betelepülő cégek több ezer új munkahelyet hoztak és hoznak létre. Az Európai Unióban mindössze 27 olyan város van, mely 1500 hektárnál nagyobb ipari parki összeterülettel rendelkezik, s immár Debrecen is ezen városok között van. Számítások szerint már 1862 hektár ipari parki terület van Debrecenben, ezekből 565 hektár még szabad.
Fotó: Oláh Tibor / MTVA / MTI

A hírportál szerint összesen 31,7 milliárd forint érkezik a Déli Gazdasági Övezet fejlesztésére. Ennek keretében teljesen kiépül egy-egy 16 kilométeres úthálózat komplett infrastruktúrával, elkészülnek a DGÖ KKV I., II. és III. számú parkjainak kialakításai, közművesítései, infrastruktúráik fejlesztése a kis- és középvállalkozások részére. Közel 1,5 milliárd forint jut a gázhálózat fejlesztésére.

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztéseire nagyjából 30 milliárd forint jut. Ezen a területen épülhet meg mintegy 4,625 milliárd forint kormányzati támogatásból a Debreceni Logisztikai Központ (DLKT), amely helyt ad többek között a irodaházának is.

Ez a központ szolgálja ki majd a BMW debreceni gyárát.

Emellett további 24,1 milliárd forintot az ipari park villamosenergia-hálózatának korszerűsítésére fordítanak, mivel a 100 hektáros beszállítói parkban helyet kapó Eve Power projektigényeinek megfelelően további villamoshálózat-fejlesztésre van szükség. Az elérni kívánt pluszkapacitást két ütemben építik ki.

Egyre nagyobb szeletet hasít a hazai újautó-piacból a BMW

Az új autók értékesítése stagnál Magyarországon, a prémiumszegmens ennek ellenére bővülni tud. A BMW a hetedik legnépszerűbb márka hazánkban.