Nagyjából a Pécs–Győr vonaltól keletre körülbelül a Debrecen–Sárospatak vonalig ismét kialakulhatnak a délutáni és az esti órákban hevesebb viharok is – figyelmeztet az Időkép. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már kiadta a területre szóló narancs, azaz másodfokú riasztást.

A leghevesebb viharok a pirossal jelzett sávban lehetnek

Dél-délkelet felől érkeznek majd a viharok, és észak-északnyugati irányba haladnak tovább, így átszáguldanak az országon. Ezért a délutáni, esti órákban 

Budapesten is számítani kell újra nagy viharokra, amelyek útját felhőszakadás, szélvihar és jégeső kísérheti.

Összegezve: a szombati napot sem ússzuk meg zivatarok nélkül. Az ország középső részére másodfokú (narancs) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora délután. 

Eszerint Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.
A zivatartevékenység éjszaka várhatóan fokozatosan az északkeleti tájakra terjed át. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti, előfordulhat károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is.

Nem tud kinyitni minden fürdő, súlyos viharkárok Csepelen is

A strandokat sem kerülte el az éjszakai vihar, van, ahol akár egész évben részleges üzemelésre lesznek csak képesek.

Legnagyobb eséllyel az ország középső tájain, valamint 

az Északi-középhegység térségében alakulhat ki komolyabb felhőszakadás, valamint domborzattól függően villámárvíz is. 

Lehetnek olyan területek, ahol a havi országosan átlagos, 60 milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt. 
A legmagasabb szintű, piros riasztási fokozatnak megfelelő heves zivatarok is előfordulhatnak a Dél-Alföldön és az ország középső vidékein a nap második felében – tudtuk meg.
Az MTI-nek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel elmondta:

ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Az Időkép beszámolt róla, hogy a European Storm Forecast Experiment (Estofex), Európa vezető viharjelző szervezete Magyarország északkeleti csücskét leszámítva az ország Dunától keletre eső területének nagy részére 2-es fokozatú figyelmeztetést adott ki.

vihar
Ferencváros, Haller utca ma éjjel.
Fotó: Csudai Sándor / Origo

A legerősebb széllökések meghaladhatják akár a 80-90 kilométeres sebességet is, ráadásul a zivatarokat jégeső is kísérheti, nagyobb méretű jégszemek is hullhatnak – összegezte az Időkép.

A meteorológiai szolgálat időközben közölte: a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ám tartós esőből itt is nagy mennyiség hullhat.