Újabb lépés a zöldebb ipar és a zöldebb gazdaság felé: ipari szereplők kezdeményezésére a kormány észszerűsítené a parkolóban elhelyezett napelemek telepítését – jelentette be kedden a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A tárca társadalmi egyeztetést is indít a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről – szigorúan a fásítási elvárások megtartása mellett –, ami egyszerre segíti a zöldátállást, tovább erősíti a vállalkozások versenyképességét és hozzájárul a munkahelyek megvédéséhez, a helyreállításához.

Aerial,View,Of,Solar,Panels,Installed,Over,Parking,Lot,With
Fotó: Shutterstock

A közleményben kiemelik, hogy a jelenlegi jogszabályi előírások értelmében tíz gépjárműnél nagyobb parkoló létesítésekor minden megkezdett hatodik parkolóhely után egy darab fát kell ültetni a parkolófelületek árnyékolásának biztosítására.

Ez a szabályozás az ipari szereplőktől származó jelzések szerint hátráltatja a napelemek hatékony elhelyezését, egyúttal visszaveti az ipar és a gazdaság zöldítését.

Hogy hazánk energiaszuverenitása tovább erősödjön, és növekedjen a megújuló alapú energiatermelés, a GFM javaslata a gazdasági-ipari-kereskedelmi területek esetében megkönnyítené a parkolókban elhelyezett napelemek telepítését, azzal a szigorú és egyértelmű kikötéssel, hogy a környezetvédelmi, fásítási elvárások nem sérülhetnek.

A tárca közleményében ismertették, hogy a javasolt módosítás értelmében a parkolóhelyek fásítását, ha napenergia-hasznosító létesítményeket is elhelyeznek, úgy lehetséges megvalósítani, hogy az ne befolyásolja negatívan az energiahasznosító létesítmények működését és hatékonyságát.

A telepítendő és előírt fák mennyisége változatlan marad, hiszen gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken is csak akkor lehet kiváltani a parkolóhelyen történő fásítást napenergia-hasznosító létesítmények elhelyezésével, ha ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a területen védőfásítással vagy kijelölt területen történő fásítással teljesíti a fatelepítési kötelezettségét úgy, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes várakozó- (parkoló) helyek számának egyhatod részénél.

Solar,Panels,Installed,In,Parking,Lot.,Padua,,Italy,-,January
Fotó: Shutterstock

A már meglévő fák esetében átültetéssel, új parkoló létesítésekor pedig megfelelő fatelepítéssel lehetséges eleget tenni a jogszabályi követelményeknek. A nem gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken a napenergia-hasznosító létesítmények alapterülete a parkolófelületek területének 30 százalékát nem haladhatja meg.

A módosító javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon.