Már folyósították is a Baross Gábor Tőkeprogram keretében március 1-jén meghirdetett, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramok forrásait a nyertes alapkezelőknek. A program keretösszegét az eredetileg tervezett 150 milliárd forintról 164 milliárd forintra növelték, 150 milliárd forint az ingatlan-, 14 milliárd forint az értékpapíralapoknál landolt – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) csütörtöki közleményéből.

A tőkefinanszírozást 10 alapkezelő 13 hazai alapja kapja meg a gazdaságélénkítés céljából. Az ingatlanalapok a forrásokat meglévő ingatlanok energiahatékonysági célú felújítására; zöld- vagy megújuló energiaforrást használó ingatlanok fejlesztésére, építésére, illetve részben megvásárlására fordíthatják. Továbbá ebből működő erőművek megvásárlására vagy építésére is nyílik lehetőség, ezért a program segítheti a megújuló kapacitások bővítését is.

Budapest,,Hungary,-,Aug,3,,2018:,Worker,In,Elevated,Work
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint 

az alprogram hozzájárulhat több százezer négyzetméternyi ingatlanportfólió fejlesztéséhez, serkenti a lakossági kereslet miatt zsugorodó építőipart, miközben hozzájárul Magyarország külföldi energiakitettségének csökkentéséhez és a klímacélok teljesüléséhez is.

A másik, az értékpapíralapokat célzó alprogram a tőzsdei likviditás fejlesztését célozza, az abban részt vevő alapkezelők főként a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott közép- és nagyvállalatok részvényeibe és kötvényeibe, valamint indexkövető alapokba fektetnek be, ezzel még vonzóbbá téve a hazai tőzsdét a magyarországi kibocsátók számára.

Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója szerint a Baross Gábor Tőkeprogrammal az NTH célja a beruházások és fejlesztések felpörgetése, az energiahatékonyság javítása és zöldfejlesztések megvalósítása. A programban részt vevő ingatlanalapok a 3 ezermilliárd forintos hazai piac 80 százalékát fedik le, így hatékonyan és eredményorientált és felelősségteljes vagyongazdálkodással tudják a forrásokat a gazdaságba juttatni.

A források felhasználását folyamatosan követi az NTH, az értékpapíralapoknál már három hónap után, az ingatlanalapoknál pedig két év után ellenőrzik a pályázati kiírás szerinti előrehaladást és az elért eredményeket.