A tőzsdén jegyzett ingatlanos cégek utóbbi napokban látott raliját – persze egyéb tényezők mellett – a kormányzat által életre hívott Baross Gábor tőkeprogram is pörgetheti – mondta el a VG-nek Gaál Gellért, a Concorde vezető részvényelemzője.

Fotó: Vémi Zoltán

A program két alprogramjában – azaz az ingatlanalap- és az értékpapíralap-alprogramban – kiosztható, összesen 150 milliárd forintra március 31-ig pályázhattak az alapkezelő cégek, amelyek végül több mint 143 milliárd forintot el is nyertek a forrásból.

Gaál Gellért szerint ugyan ez a pénz valószínűleg még nem érkezett meg a parkettre, ám néhány szemfüles befektető már jó előre pozíciót foglalhatott magának a piacon. 

Egyelőre pedig néhány millió forinttal is meg lehet mozdítani még a legnagyobb forgalmú ingatlanos cégek – például a Duna House (DH) vagy a Graphisoft Park – árfolyamát is.

Apropó Duna House, az olasz piacra tavaly betört ingatlanközvetítő háza tájáról amúgy sem hiányoznak a kedvező hírek. Elég csupán a részvényenkénti 107 forintos osztalékra gondolni, amely az első – februári – bejelentés idején még mintegy 26 százalékos hozamot biztosított, de az azóta lezajlott, közel 200 forintos, azaz csaknem 50 százalékos árfolyamnövekedés után bevásárló befektetőknek is még mindig 18 százalékot termelhet.

Gaál Gellért szerint az olasz akvizíció egyébként is remek növekedési sztorit hozott a cég életébe, egy olyan nyugat-európai országba fészkelte be magát ugyanis a DH, amely jóval kevésbé kamat- és árérzékeny, mint a hazai.

Ha pedig a csoport valóban kifutja magát Itáliában, felmerülhet a kérdés, hogy autentikus-e még egyáltalán a cég nevében a Budapestre utaló „Duna” szó.

Végül, de nem utolsósorban a keddi 7 százalékos emelkedés a DH első negyedéves mérőszámainak közzétételével is összefüggésbe hozható, hiszen annak ellenére, hogy markáns a visszaesés az egy évvel ezelőtti bázishoz mérten, 

a márciusi adatokból már egy felpattanás is kirajzolódik, a cég menedzsmentje pedig úgy véli, a következő negyedévekben folytatódhat a felívelő trend.

 

Az elmúlt időszak másik nagy nyertese a Budapesti Ingatlan Nyrt., vagyis a BIF volt, amelynek igazgatósága szintén impozáns osztalékjavaslattal rukkolt ki.

A tavalyi részvényenkénti 20 forint után ugyanis idén 35 forintot osztanának vissza, ami a papírok – a bejelentés időpontjában jellemző 190 forint körüli – kurzusához viszonyítva mintegy 18 százalékos hozammal kecsegtetett.

A BIF esetében, mivel szabályozott ingatlanbefektetési társaságról van szó, az igazgatóságot a törvény kötelezi, hogy a nyereség vagy – ha ez nem lehetséges – a szabad pénzeszközök 90 százalékának megfelelő elvárt kifizetésére tegyen javaslatot.

A módosított törvény azonban arra is lehetőséget nyújt, hogy a részvényesek másként döntsenek, így a BIF többségi tulajdonosán, a PIÓ-21 Kft.-n múlhat a gigaosztalék sorsa.

Tudniillik az igazgatóságnak még akkor is kutyakötelessége, hogy a közgyűlés felé megtegye a jogszabályban előírt javaslatot, ha a többségi tulajdonos nem akarna ekkora osztalékot fizetni. Ez az összefüggés azonban nemigen izgatta a befektetőket, az árfolyam néhány napon belül 30 százalékkal, 240 forint fölé ugrott.

A raliból kimaradt Graphisoft Park piacán eddig rosszul sült el a részvények eurós jegyzésére való átállás, bár a kurzus egy kis hullámvasutazást követően valamivel a február 15-i váltáskor elért 8,5 euró felett jár, ám a darabszámra vetített forgalom és a kötésszám is drasztikusan visszaesett. 

Míg januárban és februárban 14,4, illetve 20,8 millió darab Graphi-papír cserélt gazdát több száz kötésben, márciusban csupán 37 600 darab forgott, összesen 108 kötésben.