Leginkább az oltóorvos szakvéleményére bízná a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), hogy felvegyünk-e negyedik vagy ötödik oltást most, hogy a koronavírus visszatérőben van világszerte.

General,Practitioner,Vaccinating,Old,Patient,In,Clinic,With,Copy,Space.
Továbbra is ajánlott az oltás. Fotó: Shutterstock

Immáron harmadik hete emelkedik a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, ami elsődleges indikátora a várható fertőzéseknek, esetleges megbetegedéseknek és a kórházi ellátási igénynek. Az NNGYK legfrissebb közlése szerint a mintavételi helyek kétharmadát stagnálás jellemzi, de emelkedés látható Egerben, Kecskeméten, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon és Tatabányán, csökkenés pedig egyedül Miskolcon mérhető. 

A koncentráció összességében 21 vizsgált helyszínen emelkedett, míg egy városban, Pécsett egyenesen a magas kategóriába sorolható.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Azt már augusztusban tudtuk, hogy az Eris variáns eljutott hozzánk is, máshol pedig már a Pirola is megjelent, Csehországban már járványközeli a helyzet, Szerbiában egy hónap alatt megötszöröződött a betegek száma, az Egyesült Államokban pedig javasolták az újabb oltás felvételét, bizonyos oktatási intézményekben a maszkok viselését.

Mindezek nyomán intéztünk kérdéseket az NNGYK-hoz, az alábbiakra keresve a választ:

  • Milyen védettséget nyújtanak még a korábbi oltások, szükség van-e újabbra (frissített oltóanyagra)?
  • Ha igen, mely gyártók termékei közül lehet majd választani?
  • Lesz-e oltási kampány?
Covid-19,Vaccine,In,Researcher,Hands,,Female,Doctor's,Holds,Syringe,And
Pfizerből bárki kérhet. Fotó: Shutterstock

A tájékoztatásból a legfontosabb tétel a következő: 

a magyar lakosság átoltottsága magas, a többség három oltást is felvett, ami egy esetleges újabb fertőzés ellen is erős védelmet ad.

Egyebekben a központ ismét rögzítette, hogy igen, az Eris megjelent nálunk is, ráadásul a fertőző- és terjedési sebessége nagyobb, mint a korábbi variánsoké, ugyanakkor szerencse a szerencsétlenségben, hogy a súlyos megbetegedés kialakulásának a veszélye rendkívül alacsony. Ahogy a szervezet elismételte, a többi omikron-variánshoz hasonlóan az Eris is enyhe influenzaszerű tüneteket válthat ki, mint például:

  • fejfájás
  • gyengeség
  • izom- és ízületi fájdalom
  • láz
  • orrfolyás
  • torokfájás

Kivel kell konzultálni?

Az újabb oltás szükségességét érintő kérdéseinkre részleges választ kaptunk, de fontos alapinformáció: van hozzáférhető vakcina, ugyanakkor leginkább az oltóorvos szakvéleménye az irányadó a tekintetben, hogy szükséges-e az ismétlés/frissítés.

Negyedik ismétlő oltás esetleges beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült, 18 éven felüli személy kéri, és a harmadik booster oltás beadása óta már négy hónap eltelt

– állt a válaszban, ami így folytatódott: az ötödik (harmadik megerősítő) oltás beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembevételével. A harmadik megerősítő oltás nem ellenjavallt, ha az oltóorvos (akár háziorvossal, akár szakorvossal történt konzultációt követően) indokoltnak látja.”

Covid-19,Nasal,Swab,Laboratory,Test,In,Hospital,Lab,,Nurse,Holding
Egyelőre nem világos, van-e itthon a legújabb variánsok ellen hatásos oltóanyag, és ha igen, melyik gyártótól.
Fotó: Shutterstock

A központ ismét hangsúlyozta, hogy folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket okozó vírusokat, nyomon követi a Covid-megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre.

Milyen vakcina áll rendelkezésre?

Abban a témában, hogy mely gyógyszergyártók milyen vakcinái hozzáférhetők itthon, illetve az Egyesült Királysághoz és Németországhoz hasonlóan nálunk is lesz-e oltási kampány, nem lettünk sokkal okosabbak. Például nem derült ki, van-e itthon olyan vakcina, amely a legújabb variánsok elleni frissített oltóanyagot tartalmazza. Erre vonatkozó kérdéseinkre az alábbiakat válaszolta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ:

A megbetegedés ellen az oltás adja a legerősebb védettséget, ami továbbra is kérhető. A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron-variánsa elleni Pfizer-vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető. Jelenleg országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten öt kórházban működik oltópont

– tájékoztatott az NNGYK, hozztéve, hogy az oltópontok nyitvatartásával kapcsolatban az adott kórház honlapjáról tájékozódhatunk, és továbbra is igénybe vehető az EESZT időpontfoglaló felülete.