Minden héten vannak jobban és gyengébben teljesítő befektetések, amelyek akár sok külső tényezőtől is függenek. A jokamat.hu legfrissebb két listája közül az első az elmúlt hét vesztes alapjait veszi számba, szeptember 16-i zárással, míg a második az 5 legjobb kötvény/rövid befektetési alap árfolyamadatait szemlézi szeptember 15-i fordulónappal.

money, forint, pénz, mnb, összeg,befektetés,kamat
A magas növeli a befektetők kockázatát, s a lekötés idejét is nehéz jól megbecsülni.
Fotó: Getty Images

A negatív lajstrom – Ázsia és a görögök nem hoztak szerencsét

A vesztes alapok közül a listát az OTP Ázsiai Ingatlan és Infrastruktúra Értékpapír Alapok Alapjának A sorozata vezette részvénykategóriában. A sorozat szeptember 11-től 14-ig 2,348673 százalékos árfolyamcsökkenést szenvedett el. A második legrosszabbul ugyancsak az OTP Ázsiai Ingatlan és Infrastruktúra Értékpapír Alapok Alapja szerepelt részvénykategóriában, ezúttal a B sorozattal. A konstrukció a vizsgált, egységes intervallumban mínusz 2,303006 százalékos árfolyamváltozást produkált. 

A negatív teljesítmény képzeletbeli dobogójának harmadik lépcsőjét az Accorde Spartan Görög Részvényalap A sorozata foglalja el. 

Az adott időszakban ezen alapba fektetők számára 1,361059 százalékos árfolyamgyengülést hozott. Hátulról a negyedik az Accorde Spartan Görög Részvényalap I sorozata lett. Szeptember 11-e és 14-e között ennél a konstrukciónál 1,353324 százalékos árfolyam-zsugorodás következett be. Az öt legrosszabbul teljesítő befektetési alap közül a múlt heti periódusban a legjobban az Accorde Spartan Görög Részvényalap B sorozata muzsikált. Az egységes időintervallumban 1,324228 százalékos gyengülést mutatott be. A szakportál figyelmeztet, hogy az összesítésben a forintban jegyzett alapok vettek részt. A közölt adatok a bamosz.hu adatbázisából származnak.

 

Budapest, Budapest te csodás

A jókamat.hu másik friss listája 

az öt legjobb kötvény/rövid kötvény befektetési alapot rendezte sorba. 

Az első helyezett befektetési alap neve: Budapest Befektetési Alap I sorozat, a Budapest Alapkezelő Zrt. gondozásában. A befektetésnek 2015. 10. 29-i indulással az 1 éves hozama 19,6, a 3 havi  hozama 4,4 százalék.  

A rangsor az alapok éves hozama alapján alakul ki. A közölt hozamok azonban nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre.
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Az ezüstérmes a Budapest Állampapír Befektetési Alap A sorozat lett, amelyet szintén a Budapest Alapkezelő Zrt. kezel. Az indulás dátuma 1996. 02. 02.volt, 1 éves hozama 18,7, 3 havi hozama 4,2 százalék. A befektetési alap neve, amely a harmadik helyen végzett: OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap B sorozat. Alapkezelője az OTP Alapkezelő Zrt. A konstrukció 2014. 10. 13-án indult, 1 éves hozama 18,3, 3 havi hozama 3,8 százalék.

A negyedik a sorban a K&H Aranykosár Nyíltvégű Befektetési Alap lett. Alapkezelője a K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. A indulásának időpontja: 1996. 10. 01., 1 év alatt 17,7 százalékos, 3 hónap alatt 3,9 százalékos hozamot fizet. Az ötös lista utolsó helyét az OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap A sorozata foglalta el, az OTP Alapkezelő Zrt. kezelésében. Az indulás dátuma 1996. 04. 16., 1 évre 17,4, 3 hónapra 3,6 százalékos hozamot fizet.

A rangsor az alapok éves hozama alapján alakul ki. A közölt hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. „Ismerje meg a kockázatokat és a költségeket mielőtt alapot választ!” – szól a jó tanács.