Az egyszázalékos szja-felajánlásokból a legtöbbet idén is a mentők kapták, miközben több meglepetéssel is szolgált a támogatottak köre – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) péntek hajnalban közölt adataiból.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítványa 336 millió forintot kapott. Fotó: Novotni Ákos / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Az Országos Mentőszolgálat Alapítványa 336 millió forintot nyert el, 26 százalékkal többet, mint az előző évben, a második helyen a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány végzett 300 millió forintos támogatással.

A harmadik helyre egy új szereplő, a Partizán Alapítvány futott be 191 millió forinttal.

Ugyanakkor van egy régi ismerős, a Daganatos.hu Alapítvány, amely minden gyanú és NAV-vizsgálat ellenére, 175 millió forint értékű fejalánlással a negyedik lett a listán.

 

A Partizán lett az év üstököse

A Magyar Fundraising Akadémia és a Human Dialog elemzése szerint az előző évek trendjével ellenkezőleg 2023-ban csaknem 400 ezerrel több adófizető rendelkezett a civil 1 százalékról, 4,4 milliárd forinttal több forráshoz juttatva a magyar civil szervezeteket. Mint írják, a legfontosabb tényező az adófizetők felajánlási hajlandóságának látványos javulása: 1,82 millióan fordítottak figyelmet erre, ilyen sokan legutóbb 2017-ben rendelkeztek.

A 2023-as rendelkező év igazi üstököse a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, újoncként

– állapítja meg az elemzés, hozzátéve, hogy a civil szervezet támogatottsága nagyságrendekkel magasabb, mint amit korábban a közéleti témákkal foglalkozó civilek valaha szerezni képesek voltak. Ezzel a teljesítménnyel egyedülálló a politikai/közéleti kérdésekben aktív polgárok között, hiszen míg a Helsinki Bizottság és a Szabad Sávért Alapítvány átlagos mértékben növekedett, addig a TASZ felajánlásainak értéke egyenesen csökkent.

Egyházak: csak a szokásos

Ami az egyházakat illeti, ahogy lenni szokott, a legtöbb támogatást a Magyar Katolikus Egyház kapta, több mint 6 milliárd forintot, a második helyen a Magyarországi Református Egyház végzett 2,6 milliárd forinttal, a harmadikon pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház 743 millió forinttal. A legtöbb felajánlásból részesültek között van még a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége a 691 millió forintjával, amellyel megelőzi a Magyarországi Baptista Egyházat (461 millió forint) és a Tan Kapuja Buddhista Egyházat (290 millió forint).