BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés az informatikus az országban, és ez látszik az uniós rangsorban is

Van mit behoznia a magyar piacnak a digitális érettség terén. A cégeknek segíthet, ha figyelnek a kritikus helyzetek megelőzésre a rendszerek karbantartásával.

Az európai uniós tagállamok digitális érettségét ismertető úgynevezett DESI-mutató alapján Magyarország a 22. helyen áll a rangsorban 43,8 ponttal, szemben az uniós 52,3 pontos átlageredménnyel – derül ki a a szoftvermenedzsmenttel foglalkozó Neuron Software és az EY tanácsadó közös kutatásából.

Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az információs és kommunikációs ágazatban foglalkoztatottak aránya 3,8 százalékos az országban, ami szintén elmarad a 4,5 százalékos uniós átlagtól. 

A felmérés készítői szerint az informatikushiány a teljes magyar gazdaság, ezen belül a nagy- és kisebb vállalatok fejlődését is gátolja. 

A kutatás szerint a mikro- és kisvállalkozások jellemzően 10-50 millió forintos szoftverfejlesztési kiadással terveznek a következő egy évre. A közép- és nagyvállalkozásoknak azonban már közel negyede, 24 százaléka, 250 millió forintot is meghaladó szoftverfejlesztési kiadásokkal számol. 

A digitális gazdaság és a társadalom fejlettséggét mérő mutató (DESI) szerinti 2022-es rangsor
 

A legnagyobb mértékű fejlesztések a pénzügyi szolgáltatóknál jelentkezhetnek, majd az IT-szektor következik, miközben a gép- és autóiparra, illetve a kereskedelemre a kismértékű – 1–10 millió forint közötti – szoftverfejlesztési kiadás lesz jellemző.

Bodrogközi László, Neuron Software alapítója, ügyvezetője a közlemény szerint elmondta: miközben hiány van képzett informatikai szakemberekből, egyre nagyobb a kereslet irántuk, a vállalatvezetők versenyképes kompenzációs csomagot, komoly juttatásokat és mellékszolgáltatásokat nyújtanak IT-csapatuk részére, azok megtartására. Ennek ellenére a nagyobb méretű IT-csapatoknál jellemző a vándorlás – tette hozzá.  

A kormányzati és a közszféra mellett az energetikai, a gép- és autóipari ágazatban a legnagyobb a kockázata annak, ha kiesnek szakemberek a csapatból, kedvezőtlen esetben olyan hibák, rendszerleállások léphetnek fel, amelyek az üzletmenetre kritikus hatást gyakorolnak – jegyezte meg.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a problémák megelőzésére, azaz a vállalati rendszerek „egészségének” megőrzésére, továbbá a kollégák megtartásában is segít, ha egy cégnél folyamatosan fejlődő, stabilan működő rendszerek érhetők el – javasolták a cégeknek a felmérés készítői. 

Akkora itthon a munkaerőhiány, hogy a kamionsofőrök után már az informatikusokat is Indiában kell toborozni

Egyáltalán nem könnyű feladat az indiai munkaerő toborzása, minimum féléves procedúra vár arra, aki úgy dönt, hogy hazánkban próbál szerencsét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.