Árharcos helyett ársarcosnak nevezte Nobilis Márton azt a hat külföldi tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi láncot, amelyek jelenleg is folyó kampányukban azt igyekeznek bemutatni, mi mindent tettek az kordában tartásáért – számolt be róla a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára erről a Trade Magazin kereskedelmi szaklap által szervezett keddi szakmai rendezvényén beszélt. 

20230824 Budapest 
Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.  Sajtótájékoztató 
Az Aldi vezetősége bejelentette, hogy bizonyos termékkategóriák esetében fenntartják, hogy csakis magyar beszállítókra támaszkodnak. Sőt, a magyar termékek arányának növelése érdekében újabb élelmiszereknél keresnek hazai partnereket. 

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG 

A képen: tejtermék
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nobilis Márton elmondta: az agrártárcánál úgy látják, több esetben is háttérbe szorítják a kereskedők a hazai beszállítókat, árcsökkentésre kényszerítik őket, cserébe az így megkapott termékek eladását egyáltalán nem támogatják. Így fordulhat elő, hogy nemcsak a polcokon látszik az termékek erősödése, hanem az eladásokban is. Sajnos a járvány alatt tapasztalt eladási felfutás a magyar termékeknél mára elillant, holott a hazai vásárlóknak lenne igényük a hazai termékre.

A Magyar Nemzet információi szerint Nobilis Márton előadásában úgy fogalmazott: a láncok a vállalások megszegésével cserben hagyták a hazai vásárlóközönséget, egyben a családokat.

A konferencián elhangzott előadásban felmerült az is, hogy a multik legnagyobb bűne a bizalommal való visszaélés. A nemzetközi kereskedelmi hálózatok élelmiszer-eladásból származó piaci részesedése 60 százalék vagy ennél is nagyobb arányú. Megkerülhetetlen szerepet töltenek be a fogyasztásban. A társadalmi elfogadottságuk rendkívül erős. Emiatt sokkal körültekintőbben kellene működniük.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) épp a napokban zárt be az árfigyelő rendszerben egy kiskaput. Az árfigyelő automatikusan a legolcsóbb árat dobja fel a felhasználónak, azzal együtt pedig a lánc nevét és a bolt helyét. Akkor is, ha csak abban az egy boltban lehetett olyan olcsón megvásárolni a terméket. Ez manipulációra adott okot a láncoknak, és a szerint a cégek éltek is ezzel a manipulációs eszközzel. Mostantól a rendszer az árak 80 százalékának összehasonlításából ad iránymutató árat, amely sokkal közelebb áll a valósághoz, mint az egy boltban található legolcsóbb termék.

Közben a kereskedelmi szakmában is mutatkoznak törésvonalak, a minap Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára jelentette be, hogy befejezi munkáját a szervezetnél.