A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a rendszert létrehozó munkacsoport folyamatosan fejleszti az online árfigyelőt. A versenyhivatal szerint ennek köszönhetően az árversenyben már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek egyes élelmiszerek árát csak egy-két boltjukban csökkentették. 

Budaörs, 2023. július 12.Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Mostantól az egyes termékkártyákon a legalacsonyabb ár megjelenítésénél az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árakat veszi figyelembe a rendszer a legalacsonyabb ár meghatározásához.

A www.arfigyelohu címen elérhető online árfigyelő rendszerbe adatokat szolgáltató kiskereskedők egy része nem egységes, hanem boltonként eltérő árazást alkalmaz. Volt olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkentette egyes élelmiszereknek az árát azért, hogy a rendszerben a legolcsóbb legyen. 

Az árfigyelőt létrehozó munkacsoport erre a kiskapura keresett megoldást annak érdekében, hogy ez a gyakorlat semmilyen módon ne tévessze meg a fogyasztókat.

A nem egységesen árazó kiskereskedők esetében, az egyes termékkártyákon továbbra is megtalálható lesz a „-tól -ig” jelölés, ugyanakkor mostantól a termékkártyákon a legalacsonyabb ár megjelenítésénél az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árakat veszi figyelembe a rendszer a legalacsonyabb ár meghatározásához. Ezzel kizárható, hogy egyes kiskerekedők csak egy-két boltjukban csökkentve egy termék árát megtévesztő módon a legalacsonyabb árat kínáló boltláncként jelenjenek meg az adott termékkategóriában. 

Hasznosnak bizonyul az árfigyelő – ezek a termékek lettek a legolcsóbbak

A portál indulása óta a 62-ből 54 termékkategóriában átlagosan 6,8 százalékkal csökkentek az átlagárak.

További újítás, hogy mostantól az egyes termékkártyákon az is olvasható, hogy az adott termék az azt forgalmazó kiskereskedő pontosan hány boltjában érhető el az adott napon, az akciós termékeket pedig a vásárlókat tájékoztató „%” jel mutatja meg a termékkártyákon.

A tervek között szerepel az árfigyelő mobilapplikációjának kifejlesztése is. Mindemellett ősszel várható a termékkategóriák bővítése. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy  már elérhető a felhasználóknak a bevásárlólista funkció is.

A Gazdasági Versenyhivatal július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert, amely 62 élelmiszer-termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását, fokozva a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium adatai szerint az árfigyelő hatékonyságát jól mutatja, hogy a 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában átlagosan 6,9 százalékkal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta.