A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az Európai Központi Bank kedvező véleményét, amellyel támogatja a jegybanktörvény kormány által kezdeményezett módosítását. 

MNB
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A közelmúltban a Pénzügyminisztérium – az MNB egyetértésével és támogatásával – a magyar jegybanktörvény jegybanki veszteségek térítéséről szóló részeinek módosítását kezdeményezte. A változtatás igénye azért merült fel, mert az európai országokat áttekintve a jelenlegi magyar szabályozás az egyik legszigorúbb. Nemzetközi színtéren több példa is jól mutatja, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hatékonyan tudnak működni, és megfelelően tudnak elsődleges céljukra, az elleni küzdelemre fókuszálni.

Az MNB és a kormány az elmúlt hónapokban részletesen megvizsgálta, hogy milyen a legjobb európai gyakorlat a negatív saját tőke problémájának kezelésére. Ezen vizsgálat alapján alakult ki az Európai Központi Bank felé véleményezésre elküldött – koncepciójában az MNB tavalyi javaslatával megegyező – előterjesztés. 

A törvényjavaslat szerint az MNB negatívba forduló saját tőkéje nem járna együtt a költségvetés térítési kötelezettségével, 

a jegybank saját tőkéje több más uniós országhoz hasonlóan átmeneti időre negatív is lehetne, a középtávon szükséges pozitív saját tőkét pedig a későbbi évek nyeresége biztosítaná.