Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására – írta közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető felhívta a figyelmet:

Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből.

 

VARGA MihályBudapest, 2023. július 10.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Pénzügyminisztérium alapításának 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a minisztérium pénztárcsarnokában 2023. július 10-én.
MTI/Mónus MártonBudapest, 2023. július 10.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Pénzügyminisztérium alapításának 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a minisztérium pénztárcsarnokában 2023. július 10-én.MTI/Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton / MTI

Varga Mihály legutóbb júliusban szólalt meg a témáról. Ekkor kitért a jegybank veszteségéről is, majd jelezte: a kormány 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedeznie. A Magyar Nemzeti Bankkal megállapodtunk abban, hogy olyan megoldást javasolunk az EKB-nak, amely lehetővé teszi, hogy az MNB középtávon, azaz körülbelül három-öt évig korrigálja a veszteségeit – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan viselné el, ha az Orbánnal jogállami vitában álló idén nem folyósítja a felfüggesztett uniós forrásokat, azt mondta, arra számít, hogy a helyreállítási források és a kohéziós források is beindulnak.