A gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton részt vett az Indamedia AI Summit konferencián, ahol beszédet is tartott a mesterséges intelligencia területén elérhető magyar lehetőségekről. A tárcavezető elmondta, hogy előadása előtt kikérte a ChatGPT mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modell véleményét, hogy egy gazdaságfejlesztési miniszternek mit is kellene mondania az MI-ről.

NAGY MártonBudapest, 2023. szeptember 11.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az AI Summit 2023 Budapest konferencián a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 11-én.MTI/Balogh Zoltán
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indamedia AI Summit konferenciáján, ahol Magyarország és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról tartott előadást.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Olyan körülményeket kel teremteni, ahol az MI jól érzi magát és fejlődni tud

– válaszolta a ChatGPT, Nagy Márton pedig kifejtette, hogy ezzel teljes mértékben egyetért. A miniszter szerint a mesterséges intelligencia kétélű fegyver, egyrészt a jövő gazdaságának motorja lehet, azonban a társadalmi hatásai is rendkívül nagyok lesznek. Az Index írt hosszabban Nagy Mártonnak a konferencián elhangzott gondolatairól. Kiemelték, hogy a tárcavezető szerint az MI egyik legnagyobb lehetősége, hogy képes egy 17,1–25,6 milliárd dollár közöti összeget megmozgatni. Szerinte rengeteg olyan terület van, ahol a mesterséges intelligencia jelenti majd a továbblépést, példaként az energetikát emelte ki.

Nő az esély, hogy hozzá kell nyúlni a költségvetési hiánycélhoz

Kiadta a Pénzügyminisztérium az augusztusi államháztartási adatokat: egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt a deficit. Ennek alapján elmondható, hogy az éves hiánycél csaknem teljes egészében teljesült nyolc hónap alatt. Várhatóan szeptemberben módosítania kell a kormánynak az idei hiánycélt.

 

Rengeteg munkahelyet veszélyeztet az MI

A miniszter szerint, mielőtt az országok a mesterséges intelligencia segítségéhez fordulnának, olyan problémák elé kell menni, mint az MI munkaerőpiacra gyakorolt hatása. Elmondta, hogy a munkahelyek 24 százaléka tűnhet el a mesterséges intelligencia miatt, ezek többsége pedig felsőfokú képesítéshez kötött állás. 

A mesterséges intelligencia házakat nem épít

– mondta Nagy Márton, ezzel utalva arra, hogy a fizikai munkák többsége biztonságban van az MI-től. Ennek ellenére a Magyarországon domináns feldolgozóipar már problémásabb, mivel az MI könnyen kiválthatja a futószalag mellől az emberi munkaerőt.

Magyarország jóval veszélyeztetettebb helyzetben van 

– emelte ki Nagy Márton.

A mesterséges intelligencia területén Magyarország nagyon le van maradva

Nagy Márton kijelentette, hogy Magyarország vállalati és állami szinten is le van maradva a digitalizációban. Hozzátette, hogy a kormány már dolgozik egy programon, amely a cégeket ösztönözheti a digitális átállásra, hogy a versenyképességet ezzel növeljék.

Szerinte az országban az a probléma, hogy a vállalatoknál nagyon döcögősen megy a generációváltás, miközben van egy „ennyi is jó” hozzáállás, amit le kell küzdeni. A pozitív példáknál a miniszter olyan cégeket emelt ki, mint a Hell, a Waberers, a ZalaZone és az OTP.

A tárcavezető szerint Magyarország az egyetemek kutatás-fejlesztésén keresztül tud előrelépni a mesterséges intelligencia területén. 

Elképzelhető, hogy az MI a 15 százalékát lesz képes előállítani 26 százalékos termelésnövekedés mellett

– emelte ki Nagy Márton beszédéből az Index.