„Megmondom őszintén, ellentétes érzések viaskodnak bennem” – erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban a szokásos pénteki interjújában, amikor a Magyarországra érkező kőolaj tranzitdíjának megemeléséről kérdezték.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor nagyon dühös az ukránokra a kőolaj tranzitdíjának megemelése miatt. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az idén többször, még az elmúlt hetekben is súlyos drágulás ment végbe mind a horvátországi Adria, mind az ukrajnai Barátság csővezeték használatának díjaiban. Nem maguktól, hanem a csővezetéket üzemeltető cégek, egészen pontosan a Janaf és az Ukrtransznafta döntött út, hogy drasztikusan hozzányúl a korábbi árazáshoz. Az ukránok ezt egyébként legalább transzparensen teszik, és nyilvánosságra hozták az új árakat. Innen lehet tudni, hogy 

Ukrajna augusztustól már 21 eurót számít fel minden Magyarországra szállított kőolaj tonnája után.

Ugyanez júniusban még 17, előtte sokáig 13,6 euró volt, de a háború előtt mindössze 9. Tehát csak az évente mintegy 8 millió tonna orosz kőolajat magyar területre juttató Barátság csővezetéken közel háromszoros drágulás ment végbe másfél év alatt. Miután a horvátok üzleti titokként kezelik a maguk árazását, pontos adatokkal az Adria csővezeték kapcsán nem lehet szolgálni. Az azonban a Mol közléséből ismert, hogy a Janaf a méltányosnak tartott négy-ötszörösét kéri az Adria-vezeték horvátországi szakaszának használatért.

Miért dühös Orbán Viktor az ukránokra?

Orbán Viktort tehát ennek a helyzetnek a kommentálására kérték a Kossuth rádióban. A miniszterelnök azzal kezdte, hogy nem káromkodik, mert egy miniszterelnök ne káromkodjon, de azért erőseket gondolt, amikor azt tapasztalta, hogy az ukránok megemelték a tranzitdíjat. Nem vitatta, hogy Magyarországnak fizetnie kell a csőhasználatért, hiszen ez a nemzetközi szokás, és Magyarország mindig is fizetett Ukrajnának. Ugyanakkor az, hogy az ukránok „egyik napról a másikra” megemelték a tarifákat, a kormányzat gyors számítása szerint 48 milliárd forintnyi többletet okoz. A kormányfő jelezte, hogy miután az állam nem érintett a kőolaj behozatalának piacán – mivel azt magánszereplők (lényegében a Mol) bonyolítják le –, ez a pluszkiadás nem a magyar költségvetést terheli. Viszont azok a szereplők, amelyek kénytelenek kifizetni 48 milliárd forinttal többet az ukránoknak, azonnal beépítik az áraikba ezt a tételt, ami pedig végső soron meglöki az üzemanyagárakat is. „Ez növeli az inflációt, nagyjából fél százalékponttal” – mutatott rá. 

Emiatt fogalmazott úgy, hogy ellentétes érzések vannak benne. Mert miközben ezért nagyon dühös, azt is látja, hogy 

az ukránok az életükért harcolnak túlerővel szemben, kevés forrásból és fegyverzettel.

Ezért érti, hogy megpróbálnak mindenhonnan pénzt begyűjteni. De jelezte, hogy a magyar miniszterelnököt nem irányíthatják az érzelmei, és nem másokkal kell megértőnek lennie, hanem a saját polgáraira kell figyelnie. „Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy eltérítsük az ukránokat attól a politikától, hogy egekbe emeljék a csőhasználatért fizetett díjat, és ezzel kiszúrjanak, nehéz helyzetbe sodorják a magyar családokat és a magyar gazdaságot” – zárta a gondolatmenetét Orbán Viktor.

Érik a balhé, a Mol megüzente az ukránoknak és a horvátoknak: „visszaéltek a kiszolgáltatottságunkkal”

A Mol láthatóan megelégelte, hogy az ukrán és a horvát cégek az egekbe emelték a területükön keresztülhaladó csővezetékek használati díját. Ez ugyanis az egész régióban kihívást jelent az üzemanyagpiaci szereplőknek. Az olajtársaság most a Világgazdaságnak egyértelművé tette, mit gondol a történtekről.