Elismerte Marcel Ciolacu miniszterelnök, hogy Románia tudatosan akadályozza az Ausztria és a NATO közötti kapcsolatokat, amiért a bécsi kormány továbbra sem hajlandó jóváhagyni Románia schengeni csatlakozását – írja a Krónika Online.

Bucharest,,Romania.,15th,June,,2023:,Marcel,Ciolacu,,The,New,Prime Bucharest, Romania. 15th June, 2023: Marcel Ciolacu, the new Prime Minister of Romania, leads his first government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters.
Fotó: Shutterstock

Ciolacu hétfőn este megerősítette, hogy Románia blokkolja két osztrák katonatiszt belépését a üléseire, akik hetek óta várnak Brüsszelben a szövetséghez történő akkreditációjukra. Addig ugyanis, amíg nem kapják meg a szövetség valamennyi tagjának beleegyezését, nem vehetnek részt NATO-műveletekben. Az Antena 3 televízió hétfő esti műsorában éles hangon szólalt meg a román kormányfő Nehamerrel szemben.

Amíg én vagyok a miniszterelnök, nem fogom elfogadni, hogy a kancellár képmutatóan viselkedik, és továbbra is megalázza Romániát

– mondta indulatosan a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Románia eközben tartja az ukrán frontot. Majd azzal folytatta, hogy „miközben Románia segít a Moldovai Köztársaságnak, hogy ne függjön tovább Oroszországtól (…) önök, Ausztria, semleges ország, egyetlen eurót sem költenek a hadsereg felfegyverzésére, Románia 2 százalékról 2,5 százalékra növeli a GDP-arányos összeget, hogy elrettentse Oroszországot attól, amit tenni akar. Ti pedig képmutató módon jöttök, és azt mondjátok, hogy Romániának nincs joga belépni Schengenbe, anélkül, hogy egyáltalán indokolnátok a vétótokat” – mondta Marcel Ciolacu, aki jelezte, hogy

a kormány fellebbezni fog, ha Ausztria decemberben ismét él a vétójogával, sőt azt is belengette, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak.

Mint ismert, tavaly novemberben jelentette be az osztrák belügyminiszter, Gerhard Karne, hogy országa nem támogatja Románia tagságát a schengeni övezetben, mivel szerinte a rendszer nem működik megfelelően, úgy fogalmazott, hogy „az európai helyzet nagyon világosan mutatja, hogy a külső határok védelme megbukott” és „ha egy rendszer nem működik, akkor nem lehet bővíteni”.