Ugyan a háború rendkívüli terheket ró a költségvetésre, a hiányt és az államadósságot folyamatosan csökkenti Magyarország, és ezt a hitelminősítők is visszaigazolták legutóbbi döntéseikben – erről Varga Mihály beszélt az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) előtt a spanyolországi Santiago de Compostelában.

Kiss András Kristóf / Varga Mihály Facebook
államadósság, spanyolország, 2023.09.
Varga Mihály kijelentette, hogy Magyarország nem fogja hagyni, hogy Brüsszel beleszóljon a nemzeti költségvetési politikába.
Fotó: Kiss András Kristóf / Varga Mihály / Facebook

A tárcavezető kiemelte: 

az Európai Bizottság még erőteljesebben szólna bele a tagállamok költségvetési politikájába, ezért most tovább növelné a jogköreit

– erről a Pénzügyminisztérium írt a közleményében.

Kifejtette, hogy Magyarország elutasítja az olyan javaslatokat, amik a nemzetállamok szuverenitását csorbítanák. Azzal sem ért egyet a kormány, hogy az Európai Bizottság bővíteni akarja a jogköreit.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: egy járvány után és egy háború szomszédságában az Európai Uniónak válaszolnia kell a magas adósságszintek és költségvetési hiányok okozta kihívásokra. Ezzel minden tagállam egyet ért, azonban a megvalósítás módjával nem – jelentette ki.

Hozzátette: 

Elfogadhatatlan, hogy a gazdasági kormányzás keretében Brüsszel maga akarja megszabni, hogy a tagállamok milyen megoldásokkal mérsékeljék a költségvetési hiányt.

Varga Mihály szerint ez az eljárás arra a helyzetre hasonlít, amikor 2009-ben, megszorításokat írtak elő Magyarország számára – emlékeztetett a tárcavezető. Kiemelte, hogy az egyes tagországok költségvetését nemzeti érdekek mentén, a nemzeti kormányoknak kell meghatározni, nem pedig brüsszeli bürokratáknak és a velük kötött alkuknak. Varga Mihály azt mondta, hogy 

a kormány egyetért a fegyelmezett gazdálkodással, de a megszorításokat elutasítja, a jövő évi költségvetést is ennek megfelelve készítették el. 

A háborús és szankciós válság, a visszatartott uniós források, továbbá az egyre növekvő határvédelmi költségek rendkívüli terheket rónak költségvetésre, ennek ellenére a magyar kormány évről évre csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – szögezte le Varga Mihály. Mint fogalmazott: ezt a hitelminősítők is elismerik, a Moody’s legutóbbi jelentésében pozitívan értékelte a kormány elkötelezettségét az egyensúlyi mutatók javítása mellett, ahogyan azt is, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható módon mérsékelhető. A pénzügyminiszter ismertette: az Ecofin napirendjén szerepel a fiskális és monetáris politikák közötti kapcsolat is. A magyar gazdaságpolitikában ez kiemelt jelentőséggel bír, a háborús időkben felértékelődik a fiskális és monetáris politika hatékony együttműködése, a kormány és a jegybank közösen küzd az letörésén.