Magyar gazdaság

Varga Mihály: decemberre hét-nyolc százalékra mérséklődik az infláció, stabil forint kell

Szeptemberben felülvizsgálja a kormány a költségvetést, és ha kell, további intézkedésekről dönt – mondta a Reutersnek Varga Mihály pénzügyminiszter, aki azt egyelőre nem látja indokoltnak, hogy beavatkozzanak, szerinte a hiánycél tarthatónak tűnik. Az inflációról azt mondta, decemberre 7-8 százalékra lassulhat.

A júniusi 20,1 százalékról decemberre 7-8 százalékra lassulhat az Magyarországon mondta a Reutersnek adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető hozzátette, egyelőre nincs szükség további intézkedésekre a költségvetési hiány megfékezésére, de szeptemberben megvizsgálják a költségvetést, és ha kell, a kormány intézkedik. Ezzel együtt teljesíthetőnek tartja az idei 3,9, illetve a jövő évi 2,9 százalékos hiánycélt.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lap emlékeztet arra, hogy Magyarország az legmagasabb inflációjával küszködik, a megélhetési költségek növekedése erodálta a háztartások vásárlóerejét, és fékezte a fogyasztást. A pénzügyminiszter azonban bizakodó.

Optimista vagyok abban, hogy a régióban van elég potenciál ahhoz, hogy ha le tudja küzdeni az energiahelyzetet és az inflációt, akkor a kelet-közép-európai országok ismét a leggyorsabban növekvő gazdaságok lehetnek az Európai Unióban

fogalmazott Varga Mihály. A kormány az idén mindössze 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, ami jövőre 4 százalékra gyorsul, a Reuters viszont hivatkozik elemzőkre, akik kockázatot látnak abban, hogy a visszaeső fogyasztás csökkenti az adóbevételeket, emiatt a hiány a vártnál magasabb lehet, hacsak a kormány nem tesz további intézkedéseket a kiadások visszafogására.

Stabil forintot szeretne a pénzügyminiszter

A tárcavezető szerint a stabil forint kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gazdasági szereplők előre tervezhessenek, szerinte az az elképzelés, hogy az fellendítéséhez gyenge valutára van szükség, idejétmúlt.

Beszélt a jegybank veszteségéről is, jelezve, hogy a kormány 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedeznie. „A Magyar Nemzeti Bankkal megállapodtunk abban, hogy olyan megoldást javasolunk az EKB-nak, amely lehetővé teszi, hogy az MNB középtávon, azaz körülbelül három-öt évig korrigálja a veszteségeit” tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan viselné el, ha az Orbánnal jogállami vitában álló EU idén nem folyósítja a felfüggesztett uniós forrásokat, Varga azt mondta, arra számít, hogy a helyreállítási források és a kohéziós források is beindulnak. 

 

 

 

 

stabil forint Reuters Varga Mihály Európai Unió
Kapcsolódó cikkek