A szél- és az energiaátmenet kiemelt eszközeivé váltak, ám azok hatékonysága több korlátba ütközik. Termelésük változékony, a villamosenergia-termelés a nap folyamán ingadozik, mivel működésük a napfényen és a szélsebességen múlik.  

Hungary,-,Szélturbinák,Szélmalom,Energy,Farm,Wind,Turbines
Alacsony energiasűrűségük miatt a nap- és szélerőművek jellemzően nagy mennyiségű földet használnak villamosenergia-egységenként.
Fotó: Shutterstock

Hatékonyságuk eltérő a földrajzi helyzettől függően is, továbbá jelentős a szárazföldi lábnyomuk. Alacsony energiasűrűségük miatt a nap- és szélerőművek jellemzően nagy mennyiségű földet használnak villamosenergia-egységenként – írja legfrissebb elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

 Az 2022-ben a tiszta energiaforrássá nyilvánította az atomenergiát és a földgázt. Ez a fordulat ráirányította a figyelmet azokra az érvekre, amelyek a nukleáris energia technológiaváltásban betöltött kulcsszerepét támasztják alá. 

„A nukleáris energia előnye, hogy a termelés kiszámítható. Az atomerőművek közel háromszor olyan megbízhatóak, mint a szél- és naperőművek a kapacitási tényezők alapján. Az atomreaktorok működés közben nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, és e tekintetben a legtisztább villamosenergia-termelési mód. Továbbá az atomenergia a második legbiztonságosabb energiaforrás (a napenergia után) az egységnyi villamos energiára jutó halálesetek alapján” – foglalja össze írásában Németh Viktória. 

A makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő szerint az atomenergia alapvető fontosságú az éghajlati célok eléréséhez világszerte. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pedig úgy véli, a globális atomenergia-kapacitásnak 2050-re meg kell duplázódnia a nulla nettó kibocsátás elérése érdekében. 

Érdemes azonban azt is látni, hogy ennek az erőforrásnak a használata és elterjedése rendkívül eltérő az európai uniós tagállamok között. Magyarország például azok közé az országok közé tartozik, ahol a saját energiatermelésben kulcsszerepet játszik ez az energiatermelési mód.

javított Atomenergia
 

Az atomenergia a 2000-es évek elején érte el a legnagyobb arányt az energiatermelésben, 6 százaléknyit, amely 2021-re 4 százalékra esett vissza. Eközben a megújuló energiaforrások aránya a 2000-es évek elején jellemző 7 százalékról 20 év alatt 13 százalékra emelkedett globálisan. A fosszilis energiahordozók aránya pedig a 2000-es évekre elérte a 77 százalékot, 2021-re arányuk nem változott, csupán részesedésük rendeződött át. A kőolaj csökkenő aránya ellenére is a 2020-as évtizedben a legnagyobb mértékben használt fosszilis tüzelőanyag volt, de közben a szén és a földgáz aránya is emelkedett.

20230922_Paks_PaksII bejárás_Paks II. beruházási területén az épülő Betonkeverő üzem_Fotó:Mártonfai
Paks II. beruházási területén az épülő betonkeverő üzem. 
Fotó: Mártonfai Dénes

Az atomerőművek költségversenyképesek más forrásokkal, és az urán árának nagy változásai csak kis hatással vannak a működési költségekre. Ráadásul a nukleáris energia nagy hatékonysága miatt képes csökkenteni az energiafüggőséget.

„Az atomenergia nagyon hatékony módja az energiatermelésnek, ugyanakkor érdemes látni azt is, hogy több hátránya is van” – hívja fel a figyelmet az Oeconomus szakértője. Ilyenek például 

  • a termelt radioaktív hulladékok kezelése, 
  • a bonyolult biztonsági protokoll betartása, valamint 
  • ebből következően a gyakori karbantartási folyamatok ütemezése. 

Ugyanakkor a technológiai fejlesztések következtében az úgynevezett fúziós erőművek jelenthetik az áttörést, mivel lehetőséget teremtenek a szén-dioxid, valamint radioaktív hulladék nélküli energiatermelésre. A jövőre vonatkozó várakozások szerint a fúziós energiatermelés képes lehet a jelenlegi atomerőművek teljesítményének többszörösét produkálni.