Nem a kormány, hanem az Európai Bizottság mondja: Európa egyik legnagyobb gazdaságfehérítését hajtotta végre Magyarország 2010 óta 

– írta Varga Mihály a Facebook-oldalára

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A pénzügyminiszter közölte, hogy az Európai Bizottság tanulmánya szerint 

a be nem fizetett áfa aránya 22,3 százalékról 4,4 százalékra csökkent Magyarországon 2010 óta. Hozzátette, hogy ez a negyedik legnagyobb mértékű javulás az uniós tagállamok között. 

A politikus azt is írta, hogy magyar áfarés jóval kedvezőbb a 10,8 százalékos régiós és a 7,4 százalékos os uniós átlagnál is. Ez azt jelenti, hogy eredményes a kormány adópolitikai alapvetése, amely szerint az adókat nem növelni, hanem beszedni kell. „A gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a visszaélések száma, többen fizetnek kevesebb adót, amelynek legnagyobb nyertesei a tisztességesen működő vállalkozások” – fogalmazott.  

Korábban a pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a csökkenő bevételeket nem új adókkal, hanem a gazdaság fehérítésével kell ellensúlyozni . Varga Mihály szerint a kormány már nagy eredményeket ért el eddig is ezen a téren, de a nehéz gazdasági helyzet miatt még van min dolgozni. Hozzátette, Európában ma Magyarországon a legalacsonyabb a társasági és a személyi jövedelemadó terén is dobogós az ország. A miniszter rámutatott: a nehéz gazdasági helyzetben alacsonyabb fogyasztás, és a Magyarországnak járó, de eddig meg nem kapott uniós támogatások miatt alacsonyak az ország bevételei.