Az adókat nem emelni kell, hanem beszedni, a csökkenő adóbevételeket ellensúlyozzák a gazdaságfehérítés eredményei – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete 2023. évi országos szakmai napján.

20221220 BudapestA központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatófotó: Kallus György LUSVilággazdaságképen: Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarországon az áfarés mértéke az elmúlt évtizedekben 22 százalékról 5 százalékra csökkent, ezzel 

hazánk az európai uniós országok között az egyik legnagyobb mértékű gazdaságfehéredést érte el.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: a gazdaság fehéredése, az adók hatékonyabb beszedése és az ezáltal lehetővé váló adócsökkentések válságállóbbá tették a magyar gazdaságot. 

A GDP-arányos adóterhelést 40 százalékról 34 százalékra mérsékeltük, miközben az uniós átlag 42 százalék

– mondta Varga Mihály.

Hozzátette, Európában ma nálunk a legalacsonyabb a társasági és a személyi jövedelemadó terén is dobogós az ország. A miniszter rámutatott: a nehéz gazdasági helyzetben alacsonyabb fogyasztás, és a Magyarországnak járó , de eddig meg nem kapott uniós támogatások miatt alacsonyak az ország bevételei. A háború közvetlen közelségében a magyar honvédelmi kiadások elérik a 2 százalékát, a határvédelmi kiadások összege pedig már meghaladja a 650 milliárd forintot. A jelenlegi magas kamatszint mellett az államadósság finanszírozása is nagyobb terhet ró a költségvetésre.

A megnövekedett kiadások miatt a kormány 5,2 százalékra módosította az idei évi GDP-arányos hiánycélt, amely 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest – húzta alá Varga Mihály. A miniszter kiemelte: a kormány a következő években is folytatja a hiány- és adósságcsökkentő politikáját. Az év második felében a magyar gazdaság újra növekedési pályára állhat, amihez hozzájárul a reálbérek várható növekedése és a kamatszintek csökkenése. 

Ennek hatására beindulhat a fogyasztás, elindulhatnak újra a beruházások

– mondta a miniszter.