Az elmúlt időszakban az ingatlanárak jelentősen emelkedtek, ezért megcsappant az igény a városi csokra , a rendszerének átalakítása ezért elengedhetetlenné vált – mutatott rá a délutáni kormányinfón Csák János, kulturális és innovációs miniszter.

20220516 Győr

Albérlet árak megyei körkép, 

Képen: kiadó ingatlan, 

Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs

Az új, kamattámogatott hitelkonstrukció, a az ötezer lakosnál nagyobb településeken vehető igénybe. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében pedig 50 millió forint igényelhető, fix 3 százalékos kamattal. Az első lakásvásárlás esetében elegendő lesz tíz százalékos önrész felmutatása. 

Ez történik a csok-hitellel ha megérkezik a gyerek

A hitelfelvétel után egy évig csak a kamatot kell fizetni, a vállalt gyermek megszületésekor pedig kérhető egy éves hitelfizetési moratórium. A második és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek - mondta Csák János. A kedvezményes kamatozású hitelt telek vásárlásra nem lehet fölvenni, ugyanis a miniszert szerint, a kormány célja, hogy fedél legyen a családok feje fölött.

Mikor érkezik a csok plusz?

A bejelentés értelmében a csok plusz 2024-től vehető fel. Ezt a támogatást azok a gyermeket vállalók vehetik igénybe januártól, akik nem jogosultak a falusi csokra. 2023 végéig pedig még a jelenlegi feltételekkel vehető fel a csok. A csok pluszban marad a 3 százalékos kamattámogatott hitel, vissza nem térítendő támogatás azonban a vásárláskor nem igényelhető. A kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti lehet.

Az áremelkedés fékezése érdekében az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint, lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Amennyiben felújításról és bővítésről van szó, ott 20 százalék önerő szükséges.

A csok plusz 41 éves korig igényelhetik a nők, de lesz két év átmenet, ameddig a 12 hetes terhesség igazolásával is igényelheti az ennél idősebb nők is. A támogatást a jövőben a családban élők vehetik igénybe, egyedülállók nem.  A falusi csok-nál a kormány egységesítette a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás mértékét: egy gyermeknél 1 millió, két gyermeknél 4 millió, háromnál 15 millió forintra - közölte a politikus. A részletszabályokat a kormány november közepére ígérte.