Minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italtermék csomagolását vissza lehet majd vinni mintegy 2000 visszaváltási pontra – REpontra – a jövő év elejétől, és a hálózat folyamatosan bővül majd új csatlakozókkal – közölte a Mol.

A tájékoztatás szerint a visszaváltható üveg-, fém- és műanyag palackok egységesen 50 forintba kerülnek majd, és visszavitelkor is annyit kap majd értük a vásárló. 

Ez motiválja a fogyasztókat a palackok visszaváltására, és segíti az újrahasznosításukat is. A Mol célja, hogy három éven belül 90 százalékos újrahasznosítási arányt érjenek el.

Szentkirályi
Fotó: Bús Csaba / Mediaworks

Jövő év január 1-jétől azokat a palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1-je után kerültek forgalomba, rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Ezeket a gyártóknak a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél regisztrálniuk kell. A termékregisztráció hamarosan indul, erről a folyamatról a Mohu folyamatosan tájékoztatja a gyártókat.

Átmenetileg, jövő év június 30-ig még forgalomba lehet hozni az új jelölés nélküli palackokat is, ám utána már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatók forgalomba. A jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek nem lesznek visszaválthatók a REpontokon.

A szabályozás értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerüzleteknek a visszaváltást kötelezően gépi úton kell majd biztosítaniuk

ám a rendszerbe önkéntes alapon a kisebb boltok is csatlakozhatnak az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételek elfogadásával.

A jövő évi eleji induláskor közel 2 ezer, majd a további csatlakozókkal a tervek szerint 4-5 ezer boltban lehet az üvegeket visszaváltani. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobilalkalmazás támogatásával kívánják biztosítani. 

A leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat a Mohu weboldalán és a hamarosan elérhető REpont applikációban teszik közzé.

A közlemény szerint arról a vásárló dönt, hogy milyen formában kéri a betétdíjat vissza, készpénzben, vagy levásárolja. De az alkalmazáson regisztrált ügyfelek az applikációval összekötött bankszámlára is kérhetik a pénzt, sőt felajánlhatják jótékonysági célra is.

A Mohu a rendszerhez szükséges automatákat a Tomra Collection Hungary Kft.-től és az Envipco Holding N. V.-től szerzi be. Ezen cégek több évtizedes szakértelemmel rendelkeznek az italcsomagolások gépi visszagyűjtésének területén, a világ számos országában vettek részt az országos visszaváltási rendszerek kialakításában. Az automatákat a Mohu Mol adja üzemeltetésbe a boltoknak, ehhez az utóbbiak részéről regisztráció és szerződés szükséges. Akik önkéntesen szeretnének csatlakozni, azok előtt is folyamatosan nyitott a regisztráció a közlemény szerint.