Jövő hét hétfőtől már a kormány által kért 8,5 százalékos kamatplafon mentén kínálja lakáshiteleit az Erste Bank, amely a vállalati hiteleknél is betartja a kért határt – közölte a Bank360.hu-nak válaszolva a pénzintézet, mely így elsőként csatlakozott nyilvánosan az önkéntes kamatplafonhoz.

Az Erste így az október 9. után kötött lakáshitel-THM-jénél és a vállalkozói forgóeszközhitelek kamatainál is tiszteletben tartja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) által kért értékeket. Mindez a lakossági lakáshiteleknél 8,5 százalékos THM-et, a vállalati hiteleknél pedig 12 százalékos kamatot feltételez. Az előbbi esetben ez azt is jelenti, hogy a kamatszint 8,5 százalék alatt lehet, hiszen a THM a minden költségét figyelembe veszi, nem csupán a kamatokat.

20200810 Budapest Erste Bank Székház külső Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Bank360.hu a válaszból arra következtet, hogy azok, akik már igényeltek hitelt az Ersténél, de a szerződést csak hétfő után írják alá, már a kedvezőbb THM mellett kapják meg a kölcsönt. Ők ugyan magasabb kamatról szóló ajánlatot kaptak, de már az alacsonyabb kamat szerint köthetik meg a hitelmegállapodásukat – olvasható a portál közleményében, amely számításokat is végzett a várható megtakarítás kapcsán.

Az Erste egy átlagos, havi 400 ezer forintos jövedelemmel rendelkező, 20 millió forintos hitelt 10 éves kamatperiódus mellett felvevő, 20 éves futamidejű szerződése legjobb esetben 9,19 százalékos THM mellett érhető el, ami 176 615 forintos kezdőrészletet és 42 456 360 forintos visszafizetést jelent, amihez képest a 8,5 százalékos THM előnye mindössze havi 3 ezer forint körüli összeg, míg a teljes futamidő alatti megtakarítás kevesebb mint egymillió forint. Érdemes megjegyezni, hogy ezen adatok azt feltételezik, hogy a 10 éves kamatfordulónál is ugyanaz a kamatszint, mint most.

A piacon jelenleg 10 százalék fölötti THM mellett kínált hiteleknél azonban a 8,5 százalékos kamatplafon árelőnye már havi 20 ezer forint is lehet, ami a teljes futamidő alatt akár közel ötmillió forintos megtakarítást is hozhat.

A Bank360.hu szakértői szerint az Erste lépése azt vetíti előre, hogy az elkövetkező napokban a bankok várhatóan sorra csatlakoznak majd a kamatplafonhoz. A kérdés csak az, hogy lesz-e olyan közülük, amely esetleg 8,5 százalék alá megy, vagy egyöntetű THM-eket látnak majd az ügyfelek. Arra is érdemes lesz figyelni, hogy a hitelárak csökkentésével együtt nem szigorítanak-e bankok az egyéb kölcsönfeltételekben.