A magyar kormány célja, hogy az adófizetők számára biztonságos és versenyképes gazdasági környezetet biztosítson, ezért az amerikai–magyar adóügyi együttműködés erősítésére törekszik – emelte ki Varga Mihály az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács (USHBC) ülése után. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a korábbi egyezmény amerikai fél általi felmondásának következményei mindkét ország számára kedvezőtlenek. 

Big,Waving,Colorful,Flag,Of,United,States,Of,America,And
Az Egyesült Államok az Európai Unión kívüli legnagyobb befektető Magyarországon.
Fotó: Shutterstock

A két ország kapcsolatáról szólva a tárcavezető elmondta: 

az Egyesült Államok az Európai Unión kívüli legnagyobb befektető Magyarországon,

részesedése a teljes befektetési állományból megközelíti a 9 százalékot. A magyar kormány eddig 94 vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyből 14 egyesült államokbeli. Emellett 

  • 1700 amerikai cég 
  • mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, 
  • a kétoldalú áruforgalom 2022-ben 7,1-ről 8,3 milliárd dollárra, azaz 16 százalékkal nőtt,

ezzel pedig megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja. 

A 2016-ban New Yorkban alakult Amerikai–Magyar Üzleti Tanács idén USA–Magyarország gazdasági csúcstalálkozót szervezett, amelynek célja, hogy a meglévő befektetők mellett új befektetőket hozzanak hazánkba. 

Mit jelent a kettős adóztatásról szóló megállapodás felmondása?

Az Amerikai Egyesült Államok 2022. július 8-án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja az USA és hazánk közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Azonban annak rendelkezései az megállapítása tekintetében 2023. december 31-ig még alkalmazhatók.

Forrásadós jövedelmeknél 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett vagy beszámított összegekre, míg egyéb adók tekintetében a január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik.

Mindez a személyi jövedelemadó szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az USA-ból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni. 

Társasági adó esetén a jelölt időponttól szintén úgy kell kezelni az amerikai és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik. Így az Egyesült Államokból származó forrásadós jövedelmekből (például kamat) az USA a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le.

Jön a kettős adózás, kétszer is meg kell gondolni, tartsunk-e amerikai részvényeket

Hacsak váratlan fordulat nem történik, jövőre sokkal több adót kell fizetnie annak, aki amerikai részvényekkel rendelkezik, és ott nyereségre tesz szert. Az adófizetési kötelezettség teljes mértékben nem kerülhető meg, de több lehetőségük van a befektetőknek arra, hogy csak a minimumot kelljen befizetniük.