Hiába jegyezték már be Péterffy Tamás, az Interactive Brokers alapítójának bankját, az Interactive Bankot négymilliárd forintos alaptőkével Magyarországon, a magyar származású, de már Floridában élő milliárdos egy konferencián elmondta, változott a terv, mivel a magyar törvények alapján nem lehet úgy ellátni az európai ügyfeleket, hogy az versenyképes legyen az egész kontinensen.

Thomas Peterffy, CEO of Interactive Brokers Group, at his offices in Greenwich. (Photo by James Leynse/Corbis via Getty Images)
Fotó: James Leynse/Corbis/Getty Images

Azt azonban nem árulta el, hogy mi változott március óta, az egyes megtakarításokra július 1-jétől kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) miatt az Interactive Brokers magyar egysége átmenetileg korlátozta az érintett termékekre való pozíciónyitás lehetőségét.

A leggazdagabb magyarként számon tartott Péterffy ugyanakkor nem adta fel magyarországi terveit és továbbra is szeretné segíteni szülőföldjét – árulta el a Forbes Money Summit részvevőinek. Az online bejelentkező mágnást elsősorban az bántja, hogy nincs meg Magyarországon az a vállalkozói szellem, mint Amerikában, 

ezért hozta létre az Interactive Venturest, mely akár évi 50 induló vállalkozást is támogathat hazánkban.

Az előadáson Péterffy Tamás szólt a mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével kapcsolatos aggályairól is, mellyel az a problémája, hogy túlságosan sok ember munkáját válthatja ki, miközben az ezzel ellentétes folyamat – amely új foglalkozási köröket hoz létre – lassabban fog menni.

A vagyona 90 százalékát az Interactive Brokersben tartó milliárdos arról is beszélt, hogy nem tart a konkurenciától, így például a Robinhood online brókercégtől sem.