Bankot alapított Magyarországon Péterffy Tamás befektetési cége, az Interactive Brokers – tudta meg a Portfolio. A cégnyilvántartás adatai szerint az új pénzintézetet március elsején már be is jegyezték.

20210601 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Ünnepélyes becsengetés A rendezvényre abból az apropóból került sor, hogy a cégcsoporthoz tartozó Interactive Brokers Central Europe a BÉT tagjává vált. Fotó: Móricz Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG A képen: Thomas Peterffy  Péterffy Tamás  az amerikai Interactive Brokers Group (IBG) értékpapír-kereskedelmi cég alapító-elnöke  20210601 Budapest 
Budapesti Értéktőzsde  BÉT 
Ünnepélyes becsengetés 
A rendezvényre abból az apropóból került sor, hogy a cégcsoporthoz tartozó Interactive Brokers Central Europe a BÉT tagjává vált. 

Fotó: Móricz Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG 

A képen: Thomas Peterffy  Péterffy Tamás  az amerikai Interactive Brokers Group (IBG) értékpapír-kereskedelmi cég alapító-elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az Egyesült Államokban élő Péterffy Tamás – akit a leggazdagabb magyarnak tartanak – a Brexitet követően döntött úgy, hogy az amerikai székhelyű Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául, 

így alakult meg 2020-ban az Interactive Brokers Central Europe Zrt. A döntés mögött patrióta szempontok is meghúzódtak. A budapesti székhelyű brókercég jelenleg Németországot és a tőle keletre, délkeletre fekvő EU-tagállamok piacait látja el befektetési szolgáltatásokkal.

A legutóbbi elérhető, 2021-és üzleti évben a magyarországi leány, az Interactive Brokers CE Zrt. 15,7 milliárd forint nettó árbevételt és 1,8 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, mivel azonban ügyfélszáma évről évre bőven 10 százalék feletti mértékben növekszik, a Portfolio szerint 2022-ben már mindkét szám jóval magasabb lehetett ennél.

A brókercég magyarországi ügyfélköre ezres nagyságrendű, a régióban pedig mintegy százezer ügyféllel büszkélkedhet, amit tíz-húsz éven belül 1,5 millióra növelne.

Az Interactive Brokers is árjegyzi a BUX ETF-et

A lépéssel várhatóan tovább élénkülhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde BUX ETF-piacán.