Magyar nagyvállalatok vezetőivel egyeztetett Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről. A megbeszélésen a miniszter kiemelte, hogy a kormány célja az, hogy a magyar adórendszer versenyképességét a globális ellenére is megőrizze, és a magyar cégek továbbra is Európa egyik legalacsonyabb közterhét fizessék – derült ki a szaktárca hétfői közleményéből.

20221220 BudapestA központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatófotó: Kallus György LUSVilággazdaságképen: Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az OECD 2019-ben tűzte napirendre a globális társasági minimumadó bevezetését, az erről szóló irányelvet az is elfogadta, amelyet Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendjébe 2024. január 1-jéig

– emlékeztetett Varga Mihály.

A tárcavezető hozzáfűzte, hogy mivel az európai országok közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a társasági szintje, így a szabályozás adóemelést jelentett volna hazánkban, emiatt a tárgyalások során mindvégig a magyar érdekekért kellett küzdeni. A pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy a szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, és

ennek eredményeképpen sikerült elérni, hogy a beruházások kedvezményben részesülhessenek, és a Magyarországon megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás.

Az irányelv átültetése során a kormányzat kettős célt tartott a szemei előtt. Egyrészt ha többlet adókötelezettség keletkezik, akkor az teljes mértékben Magyarországot illesse, másrészt a vállalkozások adminisztrációs terhe a lehető legkisebb mértékben emelkedjen. A pénzügyminiszter azt is kihangsúlyozta, hogy hazánk a globális minimumadó szabályozását is úgy alakítja ki, hogy Magyarország továbbra is vonzó befektetési környezetet biztosítson a cégeknek, és a nálunk keletkező jövedelmek kizárólag hazánkban adózzanak.

Emlékeztetett, hogy akkor keletkezik globális minimumadó-kötelezettség, amikor egy államban a multinacionális vállalat tényleges jövedelemadójának mértéke 15 százalék alatti.

Azok a vállalatcsoportok érintettek, amelyek konszolidált bevétele 750 millió euró, azaz mintegy 280-300 milliárd forint feletti a megelőző négy évből legalább két évben.

A Pénzügyminisztérium a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetésének részletszabályait – az érintett vállalatok javaslatainak figyelembevételével – az őszi adótörvényekkel egy időben nyújtja be az Országgyűlésnek.

Globális minimumadó – Újabb iránymutatásban próbálja helyrerakni a dolgokat az OECD, de nem teljes sikerrel

Bár segítségnek szánták, igazából csak még bonyolultabbá teszi az egyébként is bonyolult rendszert.