Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Pekingbe utazott, ahol részt vesz az Övezet és út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor
Orbán Viktor Kínába látogatott az Övezet és út kezdeményezés harmadik találkozójára. 
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor a kínai gazdasági kezdeményezés előző két csúcstalálkozóján is részt vett és felszólalt, 2017-ben és 2019-ben. A tájékoztatás leszögezte, hogy Magyarország a jövőben is része kíván maradni az együttműködésnek.

A sajtóiroda kiemelte, hogy Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, ráadásul 2023-ban ismét az ázsiai állam lett hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője. Kínai tulajdonosi hátterű vállalkozások közel 20 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Orbán Viktor Pekingben kétoldalú tárgyalásokat is folytat. Elsőként Li Csiang miniszterelnökkel, majd Hszi Csin-ping államfővel találkozik. A magyar kormányfő később egyeztet a legnagyobb kínai vállalatok és bankok vezetőivel is.

Teljesen egyértelmű, hogy új világrend van kialakulóban; az, hogy hogyan néz majd ki ez a világrend, ma még teljesen bizonytalan – ezt már a külgazdasági és külügyminiszter írta vasárnap reggel a Facebook-oldalán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bejelentkezve, ahonnan Kínába indult. 

 

Matolcsy szerint egyértelmű siker az Egy övezet, egy út

A kezdeményezés tíz éve indult, erről tartott konferenciát a jegybank és a kínai nagykövetség.