„Itt a klímaváltozás, a tavaszi fagy évek óta visszatérő vendég, vannak másfél-két hetes lehűlési hullámok, majd jön egy extrém aszály, hónapokon keresztül nem esik megfelelő mennyiségű eső. Az UV-sugárzás mértéke egyre csak nő, és vannak hetek, amikor hónapokra elegendő csapadék esik” – fogalmazott a honlapon megjelent podcastban az elnök. Apáti Ferenc szerint ezeket az időjárási anomáliákat csak tetézi a munkaerőhiány. Minőségi munkaerőről gyakorlatilag nem is lehet beszélni. Új kártevők, kórokozók jelennek meg, ezzel párhuzamosan azonban egyre kevesebb növényvédő szert használhatnak a gyümölcsösgazdák.

20230323-almakonferencia-Debrecen-HAON-KA
Apáti Ferenc megítélése szerint az étkezési alma esetében nem beszélhetünk másról, csak szuper­intenzív termesztéstechnológiáról, ami több modern módszert igényel. 
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

 

Feladatok a következő évtizedben

A szakember, egyebek mellett, arról is beszélt, milyen megoldásokat lát ezekre a kihívásokra, és hogyan képzeli el tíz év múlva a rentábilis és versenyképes almatermesztést.

Apáti Ferenc felhívja a figyelmet, hogy mindenképpen külön kell kezelni az étkezési és az ipari almát. 

Sajnos Magyarországon az elmúlt évtizedekben az ipari céltermesztés vagy az iparialma-termesztés fogalmak általánossá váltak, holott Nyugat- és Dél-Európában ezek gyakorlatilag ismeretlenek.

Ott az étkezésialma-termesztés melléktermékének számít a rosszabb minőségű léalma.

Az ipari alma termésmennyiségét növelni kellene

Lehetne ipari almát is jól és korszerűen termeszteni, de annak az a feltétele, hogy ne a mostani, hektáronkénti 20-25 tonna termésátlaggal, hanem a legalább 60-80 tonnás átlaggal termesszük.

szabolcsi, alma, apple, agrárminisztérium
Az időjárási problémák mellett rendszeres gond a munkaerőhiány az ágazatban.
Fotó: Agrárminisztérium

Az étkezési alma esetében nem beszélhetünk másról, csak szuper­intenzív termesztéstechnológiáról, 3-4 ezres hektáronkénti tőszámról, ültetvényfűtéses és légkeveréses fagyvédelemről, robotizációról, önjáró erő- és permetezőgépekről, permeteződrónokról. Váltani kell a művelési rendszerben is, ugyanis tíz év múlva elavult lesz a mostani, úgynevezett szuperorsós rendszer.

Minél kevesebb növényvédő szert!

A jövő másik nagy feladata az, hogy a növényvédelmet ne növényvédő szerekkel oldjuk meg, hanem biológiával, hasznos szervezetekkel, UV-C ültetvénysterilizálással – fogalmazott a FruitVeB szakmaközi szervezet elnöke, aki beszélt a jövőbeni állami és uniós támogatási lehetőségekről is.

A költségekről, a rendelkezésre álló forrásokról és a várható változásokról további részleteket olvashatnak a https://www.szon.hu/helyi-gazdasag/2023/10/van-e-jovoje-a-szabolcsi-almanak honlapon.