Pénteken kezdi meg a Magyar Államkincstár az uniós szintű krízistartalék céljára elvont, ám végül fel nem használt 7,4 milliárd forint visszatérítését több mint 70 ezer termelőnek – olvasható az Agrárminisztérium szerdai közleményében.

Ahogy az elmúlt években, úgy tavaly is uniós szintű tartalékot kellett képezni a mezőgazdasági piacokat érintő súlyos válságok kezelésére. Ezt a forrást minden évben a közvetlen támogatások terhére, az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusával biztosította az Európai Bizottság. 

Two,Farmer,Standing,In,A,Wheat,Field.,They,Are,Happy
Fotó: Shutterstock

A szabályok értelmében tavaly is az egy termelőre jutó összes közvetlen kifizetés 2 ezer euró feletti részére kellett alkalmazni a megoldást. Az uniós szabályok értelmében a gazdáktól elvont, ám végül fel nem használt összeget vissza kell fizetni az érintetteknek, ezeket a kifizetéseket kezdi meg pénteken a Magyar Államkincstár. 

A visszatérítés teljes összege mintegy 7,4 milliárd forint.

A gazdálkodók idén is számos további jogcímen számíthatnak kifizetésekre, hiszen október közepén megindul a 2023-ban benyújtott egységes kérelmek utáni előlegek utalása.