Magyar gazdaság

Új fűtőművet adtak át Kaposváron

A Zöld Fűtőmű segítségével faaprítékkal faragnak a gáz árán a somogyi vármegyeszékhelyen. A tervek szerint a földgáz 57 százalékát tudják kiváltani.

Immár a Zöld Fűtőmű is biztosítja a távhőellátást Kaposváron az idei fűtési szezontól. Szerdán ugyanis átadták a Füredi úton található, főként faaprítékkal működő fűtőművet. A beruházáshoz több mint 4 és fél milliárd forint támogatást adott az állam – adta hírül a Sonline.hu.

20231004 KaposvárA Zöld Fűtőmű biztosítja a távhőellátást Kaposváron az idei fűtési szezonban. Átadták a Füredi úton található főként faaprítékkal működő fűtőművet. A beruházáshoz több mint 4 és fél milliárd forint támogatást adott az állam. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A Somogy várgymegyei hírportál emlékeztetett, hogy az elmúlt években folyamatosan bővítették a távhőrendszert a városban. Kaposváron 6900 lakás és 305 közintézmény, köztük a kórház is távhővel ellátott. Szita Károly polgármester az új erőmű átadásakor elmondta, hogy a tervek szerint még idén három intézmény, a zeneiskola, az Együd Árpád Kulturális Központ és a mentőállomás csatlakozik majd a távhőszolgáltatáshoz.

A most elkészült beruházás kapcsán a városvezető elmondta, hogy a kaposváriaknak megfizethető áron tudják így biztosítani a távhőt. Ez a gazdaságos üzemeltetés azt is jelenti, hogy az önkormányzatnak több pénze lesz más fontos beruházásra, utak, járdák felújítására.

Idén a távfűtés működéséhez szükséges gáz vásárlására 2,6 milliárd forintot terveztünk. A Zöld Fűtőművünkkel a vásárolt földgáz 57 százalékát tudjuk kiváltani, így a költségeink a harmadára csökkennek majd

– fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a Zöld Fűtőművet a kapcsolt energiával együtt 93 százalékban megújuló energiával működtetik majd.

20231004 KaposvárA Zöld Fűtőmű biztosítja a távhőellátást Kaposváron az idei fűtési szezonban. Átadták a Füredi úton található főként faaprítékkal működő fűtőművet. A beruházáshoz több mint 4 és fél milliárd forint támogatást adott az állam. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese Zanatyné Uitz Zsuzsanna távfűtési műszaki vezető
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Szita Károly arról számolt be, hogy 2022 előtt a villanyra és a gázra 1 milliárd 600 millió forintot költött a város, ezzel szemben erre az évre már 4,6 milliárd forintot kellett volna tervezniük, amiben a távhő ára nem volt benne. A városvezető kiemelte, hogy voltak olyan hónapok is, amikor a távhő-előállítás költségei az orosz–ukrán háború előtti időszak tizenhatszorosára ugrottak.

 

Zöld Fűtőmű távhőellátás földgáz Kaposvár
Kapcsolódó cikkek