Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kezdeményezésére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatása mellett önálló képviselői indítványt nyújtott be, hogy az Országgyűlés minden év december első péntekét a magyar vállalkozók napjává nyilvánítsa. A javaslattal a vállalkozók és vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységét kívánják elismerni.

VOSZ Vállalkozói díjak, Demján Sándor
Fotó: Kallus GyörgyVOSZ Vállalkozói díjak, Demján SándorFotó: Kallus György
Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Huszonnégy évvel ezelőtt Demján Sándornak (1943–2018), a VOSZ örökös elnökének kezdeményezésére rendezték meg a Vállalkozók Napját, amely azóta hagyománnyá vált. 

Fónagy János kiemelte:

Az Országgyűlés e hagyomány előtt tiszteleghet, kifejezve a vállalkozók és a vállalkozások elévülhetetlen érdemeit és mindennapos értékteremtő munkáját.

Az országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a kezdeményezést Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton miniszter is támogatja, illetve emlékeztetett, hogy az elmúlt 13 év szisztematikus munkájának köszönhetően hazánk mára morális, politikai és társadalmi értelemben is visszanyerte szuverenitását. 

A beruházások a 28 százalékára emelkedtek, a fizetések megháromszorozódtak, és mára már 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált munkanélküliek száma pedig történelmi mélyponton van. Ezeket a gazdasági eredményeket döntő mértékben a több százezer magyar vállalkozás és gazdasági szereplő teljesítménye tette lehetővé – húzta alá.