A tavalyi aszály, a háborús az elhibázott brüsszeli szankciók és a vámmentes ukrán termények okozta piaci kihívások rendkívüli körülményeket teremtettek a mezőgazdaságban – emlékeztetett Nagy István agrárminiszter videónyilatkozatában. Ebben a helyzetben arra kell törekedni, hogy a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást, amelyet a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatására fordítsák – tette hozzá. 

NAGY IstvánBudapest, 2023. szeptember 11.
Nagy István agrárminiszter a 2023. évi hungarikum pályázat eredményét ismertető sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2023. szeptember 11-én. A 450 millió forintos keretből 213 pályázat részesül támogatásban. 
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Úgy vélekedett: ez a forrás elegendő a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszer-termelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöldelvárások egyidejű teljesítéséhez is.

A menetrendet ismertetve elmondta: 

  • 2024 februárjától indulhatnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások,
  • márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatásának első pályázati csomagja,
  • tavasz elején tervezik elindítani az ökológiai szempontból fontos földhasználatváltást segítő támogatásokat,
  • nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás,
  • őszre várható a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók előkészítése.
     A jövő év végére újabb beruházási, pályázati csomag meghirdetését időzítik, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás és -szárítás technológiai megújulását segíti. 

A meghirdetett pályázatok lehetőséget biztosítanak a kis-, közepes- és nagygazdaságoknak egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva a termelésüket hatékonyabbá tegyék.

A támogatásokkal tizenegy olyan szakmai programot valósítanak meg, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöldjövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik.  

A tervek és célok megvalósításának az időszaka ez, éljenek bátran a pályázati lehetőségekkel, és léptessük át közösen a magyar agráriumot a 21. századba!

– szólította fel végül a gazdálkodókat videónyilatkozatában az agrárminiszter.

A Világgazdaság szerdán írt róla, hogy idén az első fél évben hozzávetőleg nettó 1,2 milliárd euró érkezett az Európai Uniótól Magyarországra a fizetésimérleg-adatok alapján; egyelőre még folynak a 2014–2020-as kifizetések, illetve elindultak az új ciklus közvetlen agrártámogatásai is.