Az ingatlanfejlesztők üdvözlik a konstrukciójának bevezetését – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes azt követően nyilatkozott, hogy a szektor képviselőivel egyeztetett csütörtökön Budapesten.

CSOK
A Plusz segítséget nyújt a kis- és középvállalkozásoknak az ingatlanpiacon a vállalkozások működtetésében. Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló)

Közölte, egyetértettek abban, hogy az intézkedés segíteni fogja az ingatlanmobilitást, illetve hogy maximálisan ki fogja szolgálni a demográfiai szempontokat. Azt is megállapították, hogy 

a CSOK Plusz a kis- és középvállalkozásoknak segítséget nyújt 

az ingatlanpiacon a vállalkozások működtetésében. Hornung Ágnes azt is ismertette, hogy jelenleg dolgoznak a konstrukció részletein, amelyeket várhatóan november közepén tesznek közzé a Magyar Közlönyben.

Mint ismert, a CSOK Plusz január elsejétől lép érvénybe. Ennek keretében egy 3 százalékos kamatozású államilag támogatott hitelkeretet lehet igénybe venni, gyermekszámtól függően 15, 30, illetve 50 millió forint erejéig. A konstrukcióba gyermek előre vállalásával, illetve ingatlantranzakcióval lehet belépni. Ugyanakkor a hitelkeret összegénél már a meglévő gyermekek számát is figyelembe veszik. Vagyis ha például valakinek már van két gyereke és vállal egy harmadikat, ugyanúgy jogosult lesz az 50 millió forintos hitelkeretre, mint az, akinek még nincs egy gyermeke sem, de vállal hármat.

A KIM államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kamatszintre tekintettel a CSOK Plusz egy rendkívül vonzó konstrukció, ezért bíznak abban, hogy nagyon sok család él majd a lehetőséggel.

CSOK Plusz: újabb részleteket árult el az államtitkár – így igényelhetik az új hitelt a régi adósok

A kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen – erről a családokért felelős államtitkár beszélt a Világgazdaságnak a CSOK Pluszról adott interjújában. Hornung Ágnes egyebek mellett elmondta, mekkora önerőre van szükség, hogyan számítanak bele a konstrukcióba a már megszületett gyermekek, és hogyan vehető fel akár együtt is a CSOK Plusz és a