Reggel még azt mondta az Agrárszektornak Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója, hogy a nyáron megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban, az így veszteségessé váló gyártást a társaság pedig nem vállalja – írja a 24.hu.

Bige László
Bige László meggondolta magát. Fotó: Balázs Attila

Ezért a cég már november 6-án leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint egy hónapra, azonban Bige László reggel a korábbi hírekkel ellentétben már úgy nyilatkozott, hogy nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

Ehhez képest az RTL Híradónak délután már azt mondta, hogy mégsem zárnak be, és a korábbi hírekkel ellentétben nem bocsátanak el ezer embert.

Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra

– tette hozzá.

Az RTL Híradóban még az hangzott el, hogy nem állítják le véglegesen termelést, hanem „küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amire nekünk lehetőségünk van”.