A jövő heti GDP-adat már minden bizonnyal arról fog szólni, hogy Magyarország kilépett a recesszióból, a gazdaság pedig innen visszafogott mértékben ugyan, de növekedési pályára állhat – áll a Capital Economics elemzői jegyzetében.

Hungarian,Forint,Money,Pack,3d,Illustration.,Huf,Banknote,Bundle,Stacks.
Fotó: Shutterstock

Az elemzőintézet szakértői kiemelték: várakozásaik szerint a második negyedévben tapasztalt, havi alapon vett 0,3 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenés, amely éves viszonylatban 2,3 százalékos zsugorodást jelentett, az utolsó recessziós negyedév lehetett hazánkban a jelenlegi ciklusban, innentől pedig a gazdasági bővülésé lehet a főszerep.

A jegyzetben rámutatnak, hogy a gazdaság bővülése ellen dolgozó erők közül több is jelentősen vesztett erejéből az elmúlt hónapokban. Az például októberre egy számjegyűre csendesült, csökkentve a háztartásokra nehezedő terheket, ahogy az MNB is folyamatosan csökkenti az irányadó kamatlábakat, pörgetve ezzel a gazdasági tevékenységeket.

A szakértők szerint ugyan előfordulhat, hogy a monetáris lazítás pozitív hatásai csak késleltetve jelentkeznek majd teljes pompájukban a GDP-adatokban, a rendelkezésre álló adatok alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy a gazdasági pangás már elérte mélypontját, és a visszapattanás veheti át innentől a gyengélkedés helyét.

Az elemzők szerint a hazai gazdaság havi viszonylatban 0,5 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, 

mindössze 0,8 százalékos mínuszra csökkentve ezzel az év per év alapon vett alakulását.

A Capital Economics elemzői szerint a gazdasági bővülés innentől szinte biztosnak tekinthető, ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy a féktelen növekedésnek több gátja is van még, köztük a megcsappant lakossági költekezés és az eurózóna átfogó gyengélkedése, ami minden bizonnyal még egy ideig velünk marad.

Az elemzőintézet a 2024-es évre 2,8 százalékos GDP-növekedést vár hazánktól, az idei évben pedig összességében egy 1 százalékos lehet a zsugorodás.