Idén is toboroznak munkaadók a közösségi oldalakon a nagy fővárosi karácsonyi vásárokba a Vörösmarty térre és a Szent István Bazilika elé, ahol mintha megállt volna az idő, már, ami a fizetéseket illeti. Tavalyhoz hasonlóan idén is pultost napi 30 ezerért, 2500 forintos órabérért keresnek, és ezért szűk két hónapon keresztül a fiúknak november 11-től január 3-ig, a lányoknak pedig november 14-től január 3-ig 12 órát kell dolgozniuk napi szinten.

Budapest,,Hungary,-,November,18,,2023:,Christmas,Market,Pavilions,AtBudapest, Hungary - November 18, 2023: Christmas market pavilions at Vorosmarty square. Vörösmarty.
Fotó: Shutterstock

Amiben viszont változás van, azok az árak, a Blikk tudósítója, aki a helyszínen járt, egészen elképesztő drágulást tapasztalt, például egy adag töltött káposzta 7 ezer forintba, gulyás leves 8500 forintba bográcsban, rétes 1800 forintba kerül. A lap emlékeztet rá, hogy tavaly a fokhagymás lángosért 1750 forintot, sajtos vagy tejfölös lángosért 2100 forintot, sajtos-tejfölös lángosért 2450 forintot kértek el, ugyanezek a fogások idén 2500, 3 ezer és 3900 forintos áron elérhetők.

Tehát biztosan nem a bérköltségek dobták meg idén ezeket az árakat.

A pozíciók terén nagy különbségek viszont nincsenek: míg a pultos, grill szakács, lángos-készítő 2500 forintot kap óránként, addig a szakács 3 ezer forintot, a pakoló-árufeltöltő és a mosogató pedig 2200 forintot. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha valaki csak egy hónapot dolgozza végig, különösebb képesítés nélkül is megkereshet félmillió forint nettót. A pultosoknak azonban az angol nyelvtudás elvárt. A munkavégézés mellett szól, hogy heti kifizetés mellett napi kétszeri étkezést is biztosít a munkaadó.

De a pultosnál is van jobb karácsonyi szezonális munka. A Haludvar napi 60 ezer forintos bérért keres halpucolókat, akik így két hét alatt akár 600 ezer forintot is megkereshetnek tisztán.