A célzott és hatékony kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az már októberben egy számjegyűre csökkent, a helyreállítása pedig 2023 harmadik negyedévében megkezdődött. Mindez jó alapot biztosít ahhoz, hogy 2024-ben újra dinamikusan, akár 4 százalékkal vagy afeletti mértékben bővüljön a közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a kormány azon célja kapcsán, hogy hazánk 2030-ig elérje az uniós fejlettség 90 százalékát.

In this handout picture released on April 28, 2020 by the Mercedes-Benz factory in Kecskemet, Hungary, employees wearing their protection masks prepare a frame of a car body in the factory of German car maker Mercedes-Benz on March 24, 2020. Hungarian factory of Mercedes restarted operations at its plant on April 28, 2020. The production was suspended in middle of March here amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Dudar SZILARD / MERCEDES-BENZ / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MERCEDES-BENZ / DUDAR SZILARD " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Cél a magyar beszállítók arányának növelése.
Fotó: AFP

A tárca emlékeztetett rá, hogy a magyar gazdaság megerősítése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tízpontos javaslatot dolgozott ki. Ennek része a magyar vállalkozások megerősítése és versenyképességük jelentős fokozása, e cél eléréséhez a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, illetve az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével, 

járműipari beszállítófejlesztési programot hirdet 2,9 milliárd forintos kerettel. 

Már idén elindul egy pilotprogram, a források pedig 2024-ben nyílnak meg teljeskörűen, a tapasztalatok figyelembevételével.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte: a program általános célja, hogy a járműiparban és az akkumulátoriparban egyaránt növekedjen a magyar beszállítók által képviselt arány. A program keretében a Magyarországon működő nagyvállalatok, mint megrendelők, közös fejlesztési tervet alakítanak ki már meglévő vagy potenciális beszállítójukkal, amelynek alapján a beszállító magasabb hozzáadott értékű termékkel vagy új termékkel tud részt venni a gyártásban.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a programban azok a 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató hazai vállalatok vehetnek részt, amelyek méretükből adódóan jellemzően közelebb állnak a beszállítóvá váláshoz. A program részletei az IFKA weboldalán lesznek hamarosan elérhetők.