A kormány a jövőben a családok testi-lelki-szellemi egészségére is kiemelt figyelmet fordít – mondta a Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány rendezvényén.

Hornung Ágnes
Hornung Ágnes: a Szülők Háza Alapítvány munkáját és programját nemzetközileg is elismerik.
Fotó: Világgazdaság

Hornung Ágnes az Együtt felnövünk szülőtámogató és fejlesztő program keretében megtartott rendezvényen úgy fogalmazott, a szellem épségének legjobb tápanyaga a szeretet és a biztonságérzet, amelyet egy szerető család tud adni. Ezért az elmúlt évtizedben a kormány arra törekedett, hogy minden akadályt elhárítson azok elől, akik gyereket szeretnének vállalni – hangsúlyozta.

A családpolitika három fő pillérre épül: az otthonteremtésre, amelyet a jövőre induló, gyerekszámtól függően 15, 30 vagy 50 millió forint hitelt biztosító is segít, az anyagi biztonságra, amelyet a családi adókedvezmény rendszere támogat, valamint a munka-magánélet összeegyeztetésére, amelyet pedig a bölcsődei férőhelyek számának háromszorosára növelése segít – mondta az államtitkár.

Közölte, ebbe a rendszerbe illeszkedik a családok testi-lelki-szellemi egészségét kiemelten kezelő negyedik elem. Ennek első programja az a pénteki konferencia, amelyet Generációk között – Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért címmel rendeznek meg. Azt mondta: Magyarország hosszú távú fejlődését, gazdasági és demográfiai jövőképét jelentősen befolyásolja az, hogy megőrizhető és javítható-e a családok, a közösségek és az ország lelki egészsége – mutatott rá Hornung Ágnes. Méltatta a Szülők Háza Alapítványt, amely már több mint tizenhat éve az egyik legfontosabb családtámogató intézmény az országban, munkáját és programját pedig nemzetközileg is elismerik.

Tizedével nő jövőre a családtámogatásokra fordítható összeg

A jövő évi költségvetésben a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is 3307 milliárd forintot biztosít családtámogatásokra a kormány – közölte Facebook-oldalán Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Az alapítvány családi bölcsődéket, központokat, fejlesztőházat működtet, állami gondoskodásban nevelkedő, hátrányos helyzetű gyerekeket segít, valamint támogatja a családokat. Programjaikon hozzáértő szakemberektől kaphatnak hiteles válaszokat a szülők a gyerekneveléssel kapcsolatban – ismertette Hornung Ágnes. A Szülők Háza a minisztériuma családpolitikai területének stratégiai partnere, mivel szemlélete több ponton is találkozik a kormány családpolitikájával. Az egyik ilyen pont a családok lelki egészségének kiemelt kezelése – tette hozzá.

Az eseményen a bölcsődések és állami gondozott gyerekek mellett részt vettek meghívott nyugdíjasok is, akik az alapítvány generációk közötti együttműködést segítő programjába kapcsolódtak be.