Egyelőre több befektetővel is tárgyal a kormány, és abban bíznak, hogy olyan befektetőt tudnak a Szegedre vinni, amelyik valóban beindítja a gazdasági növekedést, ezek között van a BYD is – árulta el a Délmagyarnak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki azonban a többi céget nem nevezte meg.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter Szegeden. Fotó: Török János/Délmagyarország

Navracsics Tibor hozzátette, hogy részben már érkeznek az és abban bízik, hogy minden akadályt el tudnak hárítani az év végéig, és onnan már csak az Európai Bizottságon múlik a források érkezése.

A miniszter a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara Beszélgessünk térségünk fejlesztési lehetőségeiről! címmel tartott szegedi konferenciáján vett részt kedden, ahol a helyi fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak.

A területfejlesztési miniszter kifejtette, hogy az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján az ország nyugati fele fejlettebb mint a keleti, vagyis például a dél-alföldi régió. Most viszont az ország északi régiójának a fejlesztése mellett a Dél-Alföldé is napirendre került.

Olyan terveket készítünk, amelyeknek köszönhetően nagybefektetőket, sőt több nagybefektetőt tudunk hozni az országnak erre a részére, például Szegedre. A városnak kiváló adottságai vannak. Itt van például az egyetem és az ELI is – fogalmazott Navracsics Tibor.

Hozzátette, Szeged jó eséllyel pályázhat igényes befektetőkre is, amelyeknek egyebek mellett magasan képzett munkaerőre van szüksége.

Az infrastruktúra fejlesztése kapcsán Navracsics Tibor közölte, próbálnak minél több pénzt átcsoportosítani egyebek mellett az energiaellátás fejlesztésére. Hozzátette, Szeged fejlesztését nem lehet csak a város fejlesztéseként nézni, azt régiós szinten kell kezelni.

Egyebek mellett tehermentesíteni kell az M5-öst, ezért azt tervezik, hogy építenek egy szerb–magyar autópályát, amely a Dél-Alföld nyugati részének is lehetőséget adna a fejlődésre.