BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor megszólalt a Magyarországra tervezett kínai elektromosautó-gyárról

A miniszterelnök szerint nem Soroksáron, hanem Dél-Magyarországon épül meg a BYD üzeme, ha sikerül megnyerni a versenyt. A kormányfő arról is beszélt a parlamenti azonnali kérdések során, hogy nem tudjuk, megnyerjük-e ezt a verseny, mert nyugat-európai országokkal kell megküzdenünk a kínai elektromosautó-gyártó üzeméért, például a franciákkal.

Ahogy azt a Világgazdaság nemrégiben megírta, a kínai elektromosautó-gyártó BYD német sajtóértesülések szerint Magyarországon építheti fel első európai autógyárát. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung az ázsiai járműgyártó óriáshoz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntés már belsőleg megszületett. Hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az atv.hu-nak azt mondta, hogy mindez csak híresztelés, olyannyira, hogy még csak kommentálni se tudja. A portál külön cikkben arról is beszámolt, hogy Tordai Bence (Párbeszéd) Orbán Viktor miniszterelnököt a BYD-ről kérdezte a parlamentben az azonnali kérdések során. Tordai azt szerette volna megtudni, hogy tényleg Soroksárra, a 812 focipályányi területre tart-e a kelet-ázsiai vállalat.

Orbán Viktor
Orbán Viktor szerint nem Soroksáron, hanem Dél-Magyarországon épülhet meg a BYD hazai gyára.
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Orbán válaszában megerősítette: a kormány valóban nem foglalkozik üzleti ügyekkel, mivel „a nagyberuházások nemzetgazdasági kérdések, nem üzletiek”. Ez a nagyberuházás – utalt a BYD-re – 

nem Soroksáron, hanem Dél-Magyarországon épül meg, ha sikerül megnyerni a versenyt

– mondta a miniszterelnök.

A kormányfő elismerte, hogy Magyarország „a Nyugattal fut versenyt”. „Nem tudjuk, hogy megnyerjük-e, nyugat-európai országokkal vagyunk versenyben, például a franciákkal futunk versenyt” – hangoztatta Orbán Viktor a BYD-beruházással kapcsolatban, és a szavaiból az derült ki, hogy 

ez decemberben dől el.

Arról viszont nem tud, hogy Soroksárra a magyar állam beruházást tervezne. „Ha tudjuk, a beruházásokat a déli irányba szeretnénk vinni” – jegyezte meg.

A miniszterelnök arra kérte a dél-pestieket – akik nem szeretnének lakóhelyük környékén kínai gyárakat – is, hogy továbbra is bízzanak a kormányban. „Válasszunk új főpolgármestert, olyat, aki minden budapestit képvisel” – utalt a jövő évi önkormányzati választásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.