Magyar gazdaság

Nyilvánosságra hozták a titkosszolgálati jelentést a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről

A Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak az indítványára nyilvánosságra hozták azt a titkosszolgálati jelentést, amely a szerb–magyar határnál tapasztalható migrációs nyomás és a terrorizmus közötti összefüggésekkel foglalkozott. A jelentés szerint Nyugat-Balkánon érkező menekültáradatban ott vannak az Al-Kaida, a Hamász és az ISIS terroristái is.

Sikerrel járt Kocsi Máté kezdeményezése, valóban nyilvánosságra hozták a migráció és a terrorizmus összefüggéseit vizsgáló magyar titkosszolgálati jelentést. A dokumentumot a fideszes képviselő egy Facebook-posztja alatt is megosztotta.

Kocsis Máté fb
Fotó: Kocsis Máté / Facebook

A frakcióvezető a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy készül egy ilyen jelentés, és az is kijelentette, hogy ez a dokumentum nem maradhat titkosított. A nemzetbiztonsági bizottság támogatta Kocsis indítványát, és csütörtökön nyilvánosságra is került a jelentés.

A jelentés szerint Magyarország déli határszakaszán, amely egyben az határa is, a határvédelem egyre nagyobb nyomásnak van kitéve. Ezt azzal szemlélteti a dokumentum, hogy a magyar hatóságoknak egyre több embert kell visszafordítaniuk a határon. A látványos emelkedés a menekültek számában azzal lehet magyarázható, hogy több nyugat-európai országban a közelgő választások fontos kérdése a migráció lesz.

Emellett az Izrael és a Hamász között kirobbant háború is újabb menekültek tömegét indította el. A migrációs útvonalakat viszont nemcsak az ártatlan menekültek, hanem a terroristaszervezetek is aktívan használják – olvasható a jelentésben. Mint írják, az ISIS, az Al-Kaida és a Hamász terroristái is ott vannak a Nyugat-Balkánon keresztül érkező sokaságban. 

Állítólag egyre több olyan információ jut a titkosszolgálatok birtokába, amely szerint az említett szervezetek európai célpontok ellen terveznek terrorcselekményeket végrehajtani.

Kocsis Máté a jelentés megosztásakor azt is kiemelte, hogy az embercsempészek között, akikkel a magyar hatóságok már évek óta küzdenek, az ismert terrorszervezetek hozzátartozói is ott vannak. A titkosszolgálati jelentés azt állítja, hogy az afganisztáni embercsempészek tevékenységét már teljes egészében a tálibok irányítják.

Kocsis Máté Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a jelentésben olvasható kockázatok miatt az Európai Uniónak kötelessége hozzájárulni a magyar határvédelemhez.

A nyilvánosságra hozott, A szerb–magyar határtérségben tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületei című jelentés itt elolvasható.

 

titkosszolgálati jelentés Kocsi Máté migráció
Kapcsolódó cikkek