Úgy tűnik, beigazolódnak a piaci spekulációk és a kínai elektromosautó-gyártó BYD valóban Magyarországon építheti fel első európai autógyárát – számolt be saját értesüléseire hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. A német lap a kínai járműgyártó óriáshoz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntés már belsőleg megszületett.

New Energy Vehicle Industry in HefeiHEFEI, CHINA - AUGUST 23, 2023 - The BYD production base in Hefei, Anhui province, China, August 23, 2023. From January to September 2023, the output of new energy vehicles in Hefei exceeded 500,000. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A BYD székhelyének számító Sencsen kormányzati honlapja a múlt hónapban adott tájékoztatást arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott Vang Csuan-fuval, a BYD elnök-vezérigazgatójával a vállalatnál tett látogatásán. A találkozóról a miniszterelnök sajtófőnökének beszámolója alapján a Világgazdaság is írt

A BYD autógyárban a magyar kormányfő megismerkedhetett 

  • a vállalat felépítésével, 
  • magyarországi tevékenységével – a komáromi autóbuszgyár és a fóti akkumulátor-összeszerelő üzem működéséről –, majd 
  • bemutatták neki a BYD által készített legmodernebb elektromos autómodelleket.

A Reuters az ügyben megkereste a BYD-t, a kínai vállalat válaszában ugyanakkor csupán annyit közölt, hogy 

továbbra is keresi a megfelelő helyszínt első európai üzemének, és az év végén tesz majd ezzel kapcsolatban bejelentést.

A magyar kormány nem reagált azonnal a hírügynökség megkeresésre.

A  kínai elektromosjármű-gyártó múlt hónapban kezdte meg autóinak értékesítését Magyarországon, a kelet-közép-európai régióban elsőként. A BYD hazai stratégiai partnere a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett AutoWallis

A vállalat 2023-ban három tisztán elektromos személyautót tervez bevezetni a magyar piacon: a BYD ATTO 3 egy tágas, C-szegmensű SUV, a BYD Dolphin egy agilis és sokoldalú ötajtós modell a C szegmensben, és a D szegmensbe érkezik a BYD Seal, amely egy sportos és dinamikus szedán.