Vásárlói, fogyasztóvédelmi témákban jártas szakértők megpróbálták a ChatGPT-t használni a Black Friday ajánlatok vásárlásához. Tapasztalataik hagytak némi kívánnivalót maguk után.

São,Paulo,Sp,Brazil,November,22,2018,People,Participate,In
A ChatGPT és más mesterséges intelligencia chatbotoknak megvannak az előnyei. Ám az embereket nem tudják helyettesíteni
Fotó: Shutterstock

A dokumentumok elemzésétől az e-mailek írásáig a ChatGPT és más mesterséges intelligencia chatbotoknak minden bizonnyal megvannak az előnyei. Ám az ötlet, hogy ők helyettesítsék az embereket, mindenkiben megfogan, de kudarcot is vall, különösen a kreatív világban – foglalta össze az elmúlt időszak tapasztalatait a mashable.com aktuális cikkében. Mint kifejtették: úgy döntöttek, hogy próbára teszik az AI-eszközt (Mesterséges Intelligenciát), hogy megnézzék, alkalmas-e arra, hogy elvállalja-e a vásárlási riporteri munkánkat, különösen a Black Friday szezon kellős közepén.

Porszívó kiválasztása mesteséges intelligencia segítségével

Kísérletük egyik ékes pédája volt Black Friday idején népszerű robotporszívók értékelése, kiválasztása. Meglehetősen tág kérdést tettek fel: "Milyen robotporszívókat értékesítenek a fekete pénteken?" Err a ChatGPT még szélesebb körű választ adott, ami alapvetően azt magyarázta, hogy nem tud élő adatokat lekérni a 2023-as robotporszívókra vonatkozó konkrét Black Friday-ajánlatokról. (Annál is inkább, mert a mesterséges intelligencia adattárát egyelőre a 2021-ig rendelkezésre álló információkkal töltötték fel.

 

Lehet, hogy ez a kérdés túl általános volt, és konkrétabbra kellett volna feltenni – értékelte az eredményt a kísérletező csapat. Majd így folytaták: "Segíthetsz nekem Black Friday ajánlatokat találni az iRobot Roomba Combo j6+ készüléken?" Mire a ChatGPT adott egy listát azokról a helyekről, ahol az egyik-másik említett jellemző alapján kereshettek ajánlatokat, de tényleges ajánlatokat nem.

Majd a következő pontosítás még mindig nem hozott aktuális ajánlatokat. ChatGPT. 

Ekkor sem jutottak a kérdezők előbbre, hiába váltották fel a kategóriákat és a megfogalmazást. Ám hasonlóan jártak a következő kérdésekkel is: Mi a legjobb Black Friday TV ajánlat? Mi a legjobb Black Friday ajánlat az AirPods-on? Kaphatok akciós laptopot fekete péntekre? Eladó lesz a Nintendo Switch Black Friday-re? Mennyibe került a Beats Studio Buds 2022-es fekete pénteken? Mutasd meg az AirPods Pro árelőzményeit?

Nem számít tehát, hogy milyen tágak vagy konkrétak voltak a lekérdezések, ugyanazt az alapvető választ kapta a kérdező, mint korábban: a ChatGPT nem tud élő adatokat lekérni.

Bár az olyan eszközök, mint a ChatGPT, minden bizonnyal segíthetnek ajándékötletekkel az ünnepi szezonban, egy valódi személyre kell támaszkodnia, ha ajánlatokat szeretne találni ezekre az ajándékokra. Más szóval – a robotokkal szemben – ezt a kört az emberek nyerték meg.

Melyek a legjobb Black Friday vásárlási tippek?

A ChatGPT vásárlási tippjei jobb híján alapvetőek. Nem teljesen tévednek, de hiányzik belőlük az a mélység, amit egy igazi ember meg tud magyarázni. Ennek ellenére íme néhány tipp a zökkenőmentes vásárlási élményhez a Black Friday szezonban.

  • Ellenőrizze a Black Friday hirdetéseit, Vessen egy pillantást a nagy kereskedők hirdetési vizsgálataira, hogy bepillantást nyerjen a népszerűségbe, az akcióba, és hogy mikor a legalkalmasabb bizonyos dolgokat megvásárolni. Vagy inkább kövesse az összes nagyobb kereskedő ajánlatait tartalmazó hatalmas listákat.
  • Rendezze meg kívánságlistáját – tervezi, hogy az Amazonon vásárol fekete péntekre? Tegye rendbe a kívánságlistáját. Ez egy egyszerű módja annak, hogy megtudja, mely termékek vásárolnak ténylegesen akciósan, így pillanatok alatt beszerezheti őket.
  • Töltsön le kiskereskedői alkalmazásokat – Vásároljon útközben, és exkluzív, csak alkalmazásokhoz kapcsolódó jutalmakat kaphat, például kívánságlistára vonatkozó figyelmeztetéseket, személyre szabott javaslatokat, keresési és keresési funkciókat és még sok mást.
  • Kérje Alexa segítségét – Alexa új, speciális ajánlatokra figyelmeztető funkciója a Black Friday vásárlásakor jelenik meg, különösen, ha már rendezte a kívánságlistáját.
  • Kövesse nyomon az árakat a Camelcamelcamellel  – Technikailag ez a kereskedők feladata, de megtekintheti bizonyos tételek eladási áraira vonatkozó történeti adatokat az Amazonon, ezzel az eszközzel megtudhatja, hogy az ügylet valójában üzlet-e.
  • Iratkozzon fel a meghívásos ajánlatokra – Azok számára, akik nem akarnak megküzdeni a Black Friday káosszal, a meghívásos ajánlatokra való idő előtti regisztráció segíthet elkerülni a vásárlási stresszt.
  • Vegye fel a könyvjelzők közé a Mashable Black Friday oldalát. Amennyiben akció van egy népszerű műszaki cikkre, itt megtalálja. Nem kell saját kezűleg elvégeznie a kemény munkát.