A 2024-es év a helyreállításának az éve – kezdte beszédét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi ülésén. Kifejtette, hogy a gazdaság visszapattanásához a munkaerő-tartalék kihasználásával növelni kell a foglalkoztatottságot, fel kell oldani az óvatossági motívumot, tovább kell növelni a fogyasztást és a beruházásokat. Ezen túlmutatóan fejleszteni kell a kiemelt ágazatokat, és tovább kell növelni az aktivitást például a hadiipar, a logisztika, az autóipar, az infokommunikáció és az élelmiszeripar területein.

NAGY Márton
Nagy Márton: a kormány elkötelezett a magyar gyógyszeripar hosszú távú és fenntartható versenyképességének és teljesítményének növelése mellett.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Nagy Márton a tárca közleménye szerint hangsúlyozta, hogy ezek közé tartozik a magyar gyógyszeripar is, amely gazdasági ökoszisztémaként képes arra, hogy a multiplikatív hatásoknak köszönhetően érdemben járuljon hozzá a gazdaság fejlődéséhez. A kormány célja, hogy tovább erősítse hazánk szuverenitását és válságállóságát, így önállóvá váljon az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközökből, továbbá 15-ről 30 százalékra emelje a magyar termékek arányát az egészségügyben, a kutatás-fejlesztési teljesítmény érdemi fokozása mellett. 

A kormány elkötelezett a magyar gyógyszeripar hosszú távú és fenntartható versenyképességének és teljesítményének növelése mellett, így az adatvezérelt egészségügy kialakítása érdemben segíti az ágazat beruházásait. Ennek érdekében 

a kormány többek közt lehetővé tette, hogy a gyógyszerforgalmazók beruházásaik értékével jelentősen csökkenthessék extraprofitadó-kötelezettségüket.

Nagy Márton kiemelte, hogy a gyógyszergyártási ágazat közel 32 ezer főt alkalmaz, a termelés folyó értéken meghaladja az 1200 milliárd forintot, miközben az exportértékesítés aránya 87 százalékot ér el. Az adatok az ágazat versenyképességét jelzik, a magyar gyógyszerek jó minőségűek és keresettek külföldön is. 

A versenyképesség szempontjából különösen fontos, hogy jelentős a szektor K+F-teljesítménye: a foglalkoztatottak 15 százaléka ilyen munkakörben dolgozik, ráadásul az ágazat a hazai összes K+F-ráfordítás 30 százalékát adja. Ennek is köszönhető, hogy a gyógyszeriparban magas a hozzáadott érték, munkavállalónként meghaladja a 30 millió forintot. A tárcavezető hozzátette, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is jól teljesít a gyógyszeripar, hiszen a gyártás termelési értéke az év első nyolc hónapjában 14 százalékkal emelkedett.

Megtartotta első ülését a Nagy Márton vezette Gazdasági Kabinet

Orbán Viktor miniszterelnök döntése értelmében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével szerdán megtartotta első ülését a megújult Gazdasági Kabinet.